ΤΣΙΛΙΒΗ | Θετική η κίνηση αλλά πολλά παράπονα από τους επιχειρηματίες

Μπορεί ο τουρισμός στο Τσιλιβή να σημείωσε για μία ακόμη χρονιά άνοδο και οι αφίξεις τουριστών να σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά, ωστόσο τα παράπονα ήταν πολλά και έντονα από τους επιχειρηματίες της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα, αν και τα έσοδα σημειώνουν άνοδο, ακολουθώντας την ανοδική φετινή τάση στο χώρο, τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα, κυρίως λόγω της βαριάς φορολογίας στον κλάδο, ποτ εξανεμίζει τις όποιες θετικές κινήσεις.
Όπως και οι ίδιοι ανέφεραν, δεν σταματούν να πληρώνουν χρήματα σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές και αισθάνονται «με την πλάτη στον τοίχο», αφού δεν θα τους μείνουν λεφτά για να περάσουν τον χειμώνα τους με ηρεμία.
Υπερβολικά θεωρούν μάλιστα τα πρόστιμα για τις αποδείξεις και με δεδομένη την άτεγκτη στάση των κλιμακίων οικονομικών ελέγχων, δεν υπάρχουν περιθώρια επιείκειας.
Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της περιοχής του Τσιλιβή είναι και η ελλιπής καθαριότητα. Σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νησιού και ένα από τα βασικότερα παραθαλάσσια θέρετρα, οι γεμάτοι κάδοι απορριμμάτων δεν αποτελούν το καλύτερο δυνατό θέαμα…
Οι γνώμες για την τουριστική κίνηση είναι διχασμένες. Ορισμένοι επιμένουν ότι η κίνηση ήταν θετική και πως ακόμη και στα μέσα του Οκτωβρίου οι τουρίστες θα βρίσκονται στο Τσιλιβή για να απολαύσουν το «μικρό καλοκαιράκι», πριν επιστρέψουν στις χώρες τους και στην καθημερινή τους ρουτίνα. Εξίσου θετικές εντυπώσεις αποκόμισαν και από την κίνηση του Σεπτεμβρίου τουλάχιστον μέχρι αυτές τις μέρες. Αλλοι επιχειρηματίες πάλι καταγράφουν μειωμένη κίνηση και δεν συμμερίζονται την άποψη των συναδέλφων τους.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΔΗΛΩΣΑΝ
ΠΕΤΡΟΣ ΜΗΛΕΣΗΣ

«Η τουριστική περίοδος καλά πήγε, αλλά δυστυχώς δουλεύουμε για το κράτος, τη ΔΕΗ και τν Δήμο ενώ εμάς δεν μας προσφέρουν τίποτα. Όπου και να περάσεις οι δρόμοι είναι χάλια, βρωμάει ο τόπος από τα σκουπίδια πάλι. Εφορίες και ΙΚΑ σε κυνηγάνε. Αντί να βάλουν ένα όριο και να πουν ότι αυτά εισέπραξες και οφείλεις το τάδε ποσό, έρχονται και σε γράφουν αν ξέχασες μια απόδειξη. Ο Σεπέμβρης είναι πεσμένος, δεν είναι όπως τα έλεγαν ότι θα έχουμε αυξημένη κίνηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Κόσμος υπάρχει, αλλά τρώει σε ξενοδοχεία».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ
«Γενικά πήγαμε πολύ καλά και, αν δεν υπήρχε το all-inclusive θα πηγαίναμε ακόμη καλύτερα, τόσο τα εστιατόρια όσο και τα μπαρ. Γενικά γίνεται ζημιά από αυτό. Εμείς επιμένουμε στη φιλοξενία, γι’ αυτό και επιστρέφουν κάθε χρόνο οι παλιοί πελάτες και στέλνουν τους φίλους και τους συγγενείς τους. Μας προβληματίζει λίγο η πορεία της αγγλικής λίρας αλλά οι Βρετανοί γενικά ξοδεύουν χρήματα. Ό,τι φτιάξαμε οι περισσότεροι επιχειρηματίες στη Ζάκυνθο, τα φτιάξαμε με τους Άγγλους. Είναι καλός ο Σεπτέμβρης και θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλά».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΣΤΑΣ
«Πήγε καλύτερα πιστεύω ο τουρισμός αλλά για λίγους. Εμείς θα πεθάνουμε ‘στην πιάτσα’. Θα αφήσουμε κάποιες υποχρεώσεις απλήρωτες για να περάσουμε τον χειμώνα μας. Η φορολογία στα ύψη, δεν προλαβαίνουμε. Τι να πω, δεν το βλέπουνε; Δεν έχουν κάνει τίποτα. Εγώ έχω μια μικρή επιχείρηση και δουλεύω με Αγγλία. Ακούω τα παράπονα και είναι έντονα κυρίως για τους επισκέπτες από τις ανατολικές χώρες. Μας έχουν τσακίσει και τα ξενοδοχεία all-inclusive. O Σεπτέμβριος πιστεύω ότι μέχρι το τέλος θα πάει καλά. Από αρχές Οκτώβρη αναμένεται κάμψη».