ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ | Το διαδίκτυο πρόδωσε όσες ήταν αδήλωτες

Με τη ζήτηση που παρουσίασε φέτος το νησί και το γεγονός ότι δεν υπήρχε δωμάτιο ούτε για δείγμα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες όσων επιθυμούσαν να κάνουν τις διακοπές τους, συνεχώς επιδεινωνόταν η κατάσταση με τις περιπτώσεις παραξενοδοχείας που δεν ήταν και λίγες στη Ζάκυνθο.
“Υπήρξαν αρκετές αφού ιδιοκτήτες σημαντικού αριθμού καταλυμάτων, τα ενοικίαζαν χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα σήματα του ΕΟΤ”, σύμφωνα με όσα δηλώνουν τα στελέχη της ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων του νησιού μας. Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνουν πως ήταν πολύ εύκολο κάποιος είτε να τα διαφημίσει μέσα από sites χωρίς να χρησιμοποιούν τον αριθμό του σήματος του ΕΟΤ, είτε μέσω τρίτου να προχωρούν στην ενοικίασή τους. Επι της ουσίας επιβεβαιώνεται η μορφή επιδημίας που τείνει να λάβει και στο νησί μας η διάθεση εξοχικών κατοικιών που δεν έχουν καμία πιστοποίηση ή σήμα λειτουργίας ως τουριστικά καταλύματα σε ξένους και έλληνες τουρίστες.
Παράλληλα, στάθηκαν στο γεγονός ότι ενισχύεται η φοροδιαφυγή καθώς η αγορά κινείται χωρίς να δηλώνεται εισόδημα στην Ελλάδα, ενώ για να γίνει αστική μίσθωση απαιτεί περίοδο τριών μηνών τουλάχιστον. Επι του πρακτέου, αν, λοιπόν, υπολογίσουμε ότι, κατά μέσο όρο, τη θερινή περίοδο μία τέτοια βίλα μπορεί να ενοικιάζεται κατά μέσο όρο 1.000-1.500 ευρώ την εβδομάδα (συνήθως πέντε διανυκτερεύσεις) τότε εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της παραοικονομίας. Παράλληλα, άρχισαν να βεβαιώνονται κατόπιν ελέγχων οι πρώτες παραβάσεις που επιφέρουν πρόστιμα ύψους 50.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες βιλών και επαύλεων που ενοικιάζουν παράνομα τις ιδιοκτησίες τους σε τουρίστες.

φωτο: koinignomi