ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ | Στα μέσα Οκτωβρίου ξεκινούν Λίβας και αγωγός ύδρευσης

Υπεγράφη την Τετάρτη από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, στην Πάτρα, η έγκριση του διαγωνισμού για την ανάδειξη του εργολάβου που θα συνεχίσει τις εργασίες στην περιοχή του Λίβα, για την εγκατάσταση του εξοπλισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι ο Δήμαρχος, Π. Κολοκοτσάς, τοποθέτησε την ομαλή διαδικασία αποκομιδής και διαχείρισης των σκουπιδιών στην περιοχή, γύρω στα μέσα Οκτωβρίου.
Όπως υπενθύμισε, υπάρχει ακόμη ένα υπολειπόμενο έργο στην περιοχή, ύψους περίπου 150.000 ευρώ, με τον εργολάβο να έχει ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή, από τη στιγμή που ήρθε η αναμενόμενη έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όπως εξήγησε, στην περιοχή δεν θα προσεγγίζουν τα απορριμματοφόρα αλλά δύο μεγάλου μεγέθους κοντέινερς, χωρητικότητας πέντε απορριμματοφόρων έκαστο. Μέχρι τότε, θα συνεχιστεί η δεματοποίησή τους –μάλιστα δόθηκε και η σχετική άδεια για τη μετακίνηση του δεματοποιητή από το ΧΥΤΑ Σκοπού που βρίσκεται μέχρι σήμερα, στο χώρο του Λίβα.

Στήριξη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Σύμφωνα με τον κ. Κολοκοτσά και τον Τεχνικό Διευθυντή του ΦοΔΣΑ, υπολείπεται η ωρίμανση δύο μελέτες, ύψους χρηματοδότησης 70.000 ευρώ η καθεμία: η μία αφορά το εργοστάσιο της επεξεργασίας των απορριμμάτων και η άλλη το Χώρο Υγειονομικής Ταφής -και οι δύο για την οριστική, μόνιμη λύση. Η μελέτες αποτελούν προαπαιτούμενα για να χρηματοδοτηθούν τα δύο έργα και να δημοπρατηθούν. Η χρηματοδότηση, εξηγεί ο κ. Κολοκοτσάς, θα προέλθει είτε από ίδιους πόρους είτε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα αναζητηθεί τρόπος άμεσης εξασφάλισης.

Πρόοδος και στα έργα ύδρευσης
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο Δήμος ξεπέρασε γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστέρησαν επί έξι μήνες την υλοποίηση απαραίτητων έργων ύδρευσης, όπως για παράδειγμα την άδεια τομής για το νέο αγωγό Λιθακιάς-Κερίου. Το έργο αυτό θα παραδοθεί από τον εργολάβο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και, με συνεχή παροχή 500 κυβικών μέτρων νερού την ώρα, θα δώσει λύση στο θέμα της ύδρευσης στο νησί, απαλλάσσοντας τους πολίτες από τον εφιάλτη των συνεχών διακοπών ύδρευσης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. «Συγχρόνως, ετοιμάζονται από μία γεώτρηση στο Αργάσι, στα Πηγαδάκια και στο Γερακαρίο ενώ παράλληλα η ΔΕΥΑΖ προχωρά στην αντικατάσταση του αγωγού Κοιλιωμένος-Εξωχώρα, μήκους σχεδόν 800 μέτρων, η παλαιότητα του οποίου προκαλεί συνεχώς σοβαρές βλάβες στο δίκτυο των ορεινών. Επίσης, αναμένουμε το αποτέλεσμα της αναθεώρησης της μελέτης ώστε να μας δώσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μετά από τις απαραίτητες πιστώσεις, το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη σύνδεση Λούχα-Γύρι, για αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων», ανέφερε ο κ. Κολοκοτσάς.
Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε μάλιστα την συνεργασία του Δήμου με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, την επόμενη εβδομάδα, ο οποίος, μετά από συζήτηση που είχε με το Δήμαρχο στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ στην Κόνιτσα, πριν λίγες ημέρες. Επίσης προβλέπεται η χρηματοδότηση μέχρι 85.000 ευρώ κάθε μελέτης που αφορά θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, από σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου και από την ΕΕΤΑ.