ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ | Από “μικροσκόπιο” περνούν ιδιοκτήτες και προϊόντα

Με τη λειτουργία των σχολείων να σταθεροποιείται, μέρα με την ημέρα, και τα περισσότερα κενά εκπαιδευτικών να καλύπτονται, το ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι στην εύρυθμη και καθ’ όλα νόμιμη λειτουργία και των σχολικών κυλικείων. Οι έλεγχοι των Εποπτών των Υπηρεσιών Υγείας της Αντιπεριφέρειας πραγματοποιούν συστηματικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, εντοπίζουν τις παρανομίες και τις παρατυπίες και επιβάλλουν πρόστιμα.
Αυστηροί θα είναι και φέτος οι έλεγχοι στα σχολικά κυλικεία, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα αφορούν και το τι θα προμηθεύουν στους μαθητές. Η λίστα με τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα για τις συγκεκριμένες καντίνες είναι συγκεκριμένη και περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά αλλά και χυμούς χωρίς ζάχαρη. Οι Ελεγκτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, ενώ, όπως είναι αναμενόμενο, ειδικό βάρος δίνεται στο αν και κατά πόσο τα κυλικεία διαθέτουν τα προβλεπόμενα από το νόμο είδη και κατά πόσο συμβάλλουν στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Ο νόμος
Στο νησί μας οι ιδιοκτήτες των κυλικείων σημειώνουν ότι τηρούν κατά γράμμα τον νόμο και προσπαθούν να έχουν και συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, όπως άλλωστε προβλέπεται. Μάλιστα τονίζουν ότι έχουν δεχτεί αρκετούς υγειονομικούς ελέγχους και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ περιμένουν και φέτος να γίνει το ίδιο. Πάντως τονίζουν ότι κάθε χρόνο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εν τω μεταξύ οι οικονομικές συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί για τα Κυλικεία στα Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, αφού σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται αρκετά από αυτά βάζουν λουκέτο μην μπορώντας να τα βγάλουν πέρα. Το μεράκι πάντως κάποιων ανθρώπων κρατάει αρκετά ανοιχτά, κάνοντας ότι καλύτερο μπορούν για να προσφέρουν αυτά που χρειάζονται οι μαθητές.

Τα επιτρεπόμενα είδη
“Αποβολή” από τα κυλικεία θα φάνε την προσεχή χρονιά οι τσίχλες, οι σοκολάτες και τα αλλαντικά, που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την παιδική παχυσαρκία. Αυτό σημαίνει πως θα επιβληθεί μια υποχρεωτική στροφή των μαθητών προς τη μεσογειακή διατροφή. Πλέον θα επιτρέπεται μόνο η χρήση της light γαλοπούλας, ενώ επιπλέον τα σάντουιτς μπορούν να εμπλουτίζονται με ελιές χωρίς κουκούτσι ή η πάστα ελιάς, βραστό αυγό και λαχανικά, ενώ απαγορεύονται οι λιπαρές σος όπως είναι η μαγιονέζα και η μαργαρίνη. Έτσι, εκτός από τα φρούτα, σχολείο θα πάνε και οι σαλάτες, τις οποίες οι μαθητές θα μπορούν να τις προμηθεύονται από τα κυλικεία. Όπως λένε οι ίδιοι οι Επόπτες που διενεργούν τους ελέγχους, όταν ένα παιδί έχει μάθει από το σπίτι του να καταναλώνει ακατάλληλα σνακ, είναι επόμενο να τα αναζητήσει και στο κυλικείο του σχολείου. Αν δεν τα βρει, θα τα φέρει μαζί τους από κάποιο κατάστημα εκτός σχολείου.

φωτο: epalalimou