ΜΕ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ | Ολοκληρώθηκαν οι αντιπυρικές ζώνες

Ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εκτεταμένα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας στο δασικό χώρο μεταξύ Κοιλιωμένου και Μαριών, καθώς και στην Αναφωνήτρια.
Οι εργασίες αυτές περιλάμβαναν κυρίως τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών περιμετρικά οικισμών, σε σημεία που υπέδειξε η Δασική Υπηρεσία Ζακύνθου.
Όπως είναι γνωστό, τα έργα αυτά πραγματοποιήθηκαν με τρία μηχανήματα έργου και συγκεκριμένα με λαστιχοφόρα και ερπυστριοφόρα graders του Ελληνικού Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, με πρωτοβουλία του τριμελούς υπουργικού κλιμακίου που βρέθηκε στο νησί αμέσως μετά τις πυρκαγιές στα ορεινά. Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους κ.κ. Κοντονή, Αποστόλου και Φάμελλο, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λ. Νιοτόπουλο, απέστειλε έγγραφο με το σχετικό αίτημα στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δασών, Δημ. Σκαλτσογιάννη, με το οποίο καθιστά το Δασαρχείο αρμόδιο να υποδείξει τα σημεία διάνοιξης των ζωνών καθώς και να επιβλέπει τις εργασίες. «Εμείς από την πλευρά μας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, μπορέσαμε να εντοπίσουμε και να επιλέξουμε τις πλέον κατάλληλες τοποθεσίες, μετά από αυτοψία πολυμελούς ομάδας που μετέβη στην περιοχή», λέει ο κ. Σκαλτσογιάννης.
Οι αντιπυρικές ζώνες που διανοίχθηκαν έχουν συνολικό μήκος μερικά χιλιόμετρα, ώστε να κατοχυρωθεί η αντιπυρική θωράκιση των πλέον ευάλωτων σημείων των οικισμών γύρω από τις Μαριές και την Εξωχώρα, ενώ πλάτος σχεδόν 15 μέτρα.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και τώρα απομένει να υλοποιηθούν φυτοτεχνικά και αντιπλημμυρικά έργα. Ένα σημαντικής κλίμακας αντιπλημμυρικό έργο πραγματοποιήθηκε ήδη στην περιοχή της Αναφωνήτριας, ακριβώς κάτω από την τοποθεσία ‘Κόλλα’, και συγκεκριμένα διανοίχθηκε αύλακα, βάθους 1 μέτρου και πλάτους επίσης 1 μέτρου, καθ’ υπόδειξη του κ. Σκαλτσογιάννη, ώστε να διοχετεύονται τα όμβρια ύδατα από τα καμένα πρανή, έξω από τον οικισμό.
Ο κ. Σκαλτσογιάννης αναφέρθηκε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια στην άριστη συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και στο γνήσιο ενδιαφέρον του κ. Νιοτόπουλου για όλη την κατάσταση που διαμορφώθηκε το φετινό καλοκαίρι με τις καταστροφικές φωτιές και τις σοβαρότατες συνέπειές τους.