ΤΟ ΕΚΖ ΓΙΑ ΝΕA ΑΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ | Εντοπίζει τα «αγκάθια» για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τα πολυάριθμα προβλήματα που συνοδεύουν την έναρξη της σχολικής περιόδου και που δυσκολεύουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, επεσήμανε με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου.
Η ανακοίνωση αναφέρεται «στην προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης σε μια περίοδο που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες έχουν τσακιστεί από τις μειώσεις μισθών, τα ανεξάντλητα ωράρια, την ανασφάλιστη εργασία και την εποχικότητα στην εργασία. Με αυτό τον τρόπο καλείται μια οικογένεια να ‘επιλέξει’, ποιες δαπάνες ιεραρχούν κατά προτεραιότητα από φροντιστήρια, αθλητισμό, τέχνες για τα παιδιά τους.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι βάζουν συνεχώς εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας. Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν «κάνουν» όλα τα παιδιά για γράμματα. Πως η ολόπλευρη μόρφωση, η διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων, ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι, με στέρεες γνώσεις, αποτελεί ξεπερασμένη πολυτέλεια. Σκόπιμα, μέσα από τα σχολικά βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα, καλλιεργούν τον ανορθολογισμό, κρύβουν την επιστημονική αλήθεια, διαστρεβλώνουν την ιστορία, καλλιεργούν μόνο τις δεξιότητες που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις. Με το βούρδουλα της λεγόμενης αξιολόγησης τα σχολεία θα κατηγοριοποιούνται σε ‘καλά’ και ‘κακά’».

Για το Λύκειο
Σχετικά με τις αλλαγές στο Λύκειο, το ΕΚΖ σημειώνει πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες «σηματοδοτούν το χτίσιμο ενός ακόμα πιο σκληρού, ταξικού και ανταγωνιστικού σχολείου, ενός Λυκείου-φροντιστήριο. Ενός σχολείου της μονομέρειας και της πρόωρης εξειδίκευσης σε συγκεκριμένα αντικείμενα με προσανατολισμό καθαρά στην επιλογή σχολής. Όλα αυτά σε αντίθεση με την ανάγκη και τη δυνατότητα της εποχής μας για γενίκευση της ολόπλευρης γενικής μόρφωσης, της αναγκαιότητας το σχολείο να συμβάλλει στη δημιουργία στέρεης γνωστικής βάσης, αλλά και προσωπικότητας, στοιχεία τα οποία θα αποτελούν ‘προίκα’ για κάθε νέο άνθρωπο στη μετέπειτα πορεία της ζωής του […]. Ταυτόχρονα στο βαθμό της πρόσβασης θα μετράει και ο βαθμός του απολυτηρίου, που κάθε χρόνο θα αυξάνεται η βαρύτητά του. Με βάση το προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, στη Γ’ Λυκείου εισάγονται όχι μια αλλά δυο πανελλαδικού τύπου δοκιμασίες μαζί με τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου.
Το ΔΣ του ΕΚΖ για την νέα σχολική χρονιά, θα σταθεί στο πλευρό των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τα 15 μελή, τους συλλόγους γονέων, την ΕΛΜΕ Ζακύνθου και τον Σύλλογο Δασκάλων και νηπιαγωγών με γνώμονα ένα δημόσιο σχολείο μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα, για ένα σχολείο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας».