ΣΕ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ… ΑΔΙΕΞΟΔΟ | Η ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση προσβάλλει την πόλη

Εκτός ελέγχου είναι για άλλη μια χρονιά, η κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας με την αφισοκόλληση. Η πληθώρα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που διοργάνωσαν φορείς, ιδιώτες αλλά και ο Δήμος, διαφημίζοντας με αφίσες κάθε είδους, οι οποίες είναι αναρτημένες σχεδόν σε κάθε κολώνα και φωτεινό σηματοδότη της πόλης. Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, έκτακτες εμφανίσεις γνωστών ονομάτων της πίστας και ένα πλήθος ακόμη από καλλιτεχνικά ή αθλητικά events προβάλλονται με τον τυπικό τρόπο, δηλαδή μέσω διαφημιστικής αφίσας, αλλά δίχως μέτρο.
Από τη μία πλευρά είναι θετικό να πραγματοποιείται στο νησί σχεδόν κάθε μέρα και από μία εκδήλωση, που δίνει ζωντάνια στη Ζάκυνθο και προσφέρει χαρά και διασκέδαση σε επισκέπτες αλλά και κατοίκους. Ωστόσο, όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι επόμενο πως πρέπει να προβληθούν αλλά η αλόγιστη αφισοκόλληση είναι μια κατάσταση που πικραίνει βαθιά. Μάλιστα, το πρόβλημα εμφανίζεται όταν οι αφίσες είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν φωτεινούς σηματοδότες ή σήματα οδικής κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να τίθεται κίνδυνος για τους οδηγούς και τους πεζούς. Ετσι οι παρεμβάσεις του Δήμου, από κοινού με την Τροχαία, είναι επιβεβλημένες και δυστυχώς πολύ συχνές.
Το κακό με την αφισοκόλληση είναι ότι κανείς δεν αναλαμβάνει να απομακρύνει την αφίσα που προβάλλει μια εκδήλωση, όταν αυτή πια έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το νόμο, ο υπεύθυνος διοργανωτής είναι υποχρεωμένος αφενός να πληρώσει στο Δήμο παράβολο ύψους 150 ευρώ στο δήμο για την αφισοκόλληση και αφετέρου να απομακρύνει τις αφίσες μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα μετά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ. Η αμέλεια φτάνει σε τέτοιο βαθμό ώστε στην πόλη υπάρχουν αφίσες για εκδηλώσεις από το Πάσχα, ακόμη και από τις Απόκριες, κανείς όμως δεν έχει μπει στον κόπο να τις απομακρύνει.
Ο δήμος «τρέχει» σχετικό πρόγραμμα με το οποίο έχουν εγκριθεί συγκεκριμένοι χώροι σε όλο το νησί, όπου οι διοργανωτές μπορούν να τοποθετούν αφίσες. Συνολικά έχουν εγκριθεί 13 τέτοια σημεία και από αυτά λειτουργούν ήδη τα 7, ωστόσο είναι φανερό ότι οι διοργανωτές δείχνουν σαφή προτίμηση σε κεντρικούς δρόμους, όπως την οδό Τεμπονέρα, την παραλιακή οδό και το τμήμα του κεντρικού δρόμου από τη διασταύρωση της Λούμπας μέχρι τον κόμβο Πάστρα, όπου επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο από αφίσες κάθε είδους και μεγέθους.
Αξίζει, πάντως να αναφερθεί η προσπάθεια που καταβάλει ο Σύλλογος Εθελοντών, τα μέλη του οποίου με προσωπικό κόπο και κόστος προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και στο μέτρο του δυνατού να μπεί ένα μέτρο σε μια κατάσταση που δεν τιμά το πολιτισμό μας.

φωτο: Alexpoli