ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤ. ΚΟΝΤΟΝΗ | Διπλασιάζονται οι ποινές για όσους βανδαλίζουν μνημεία

Την αυστηροποίηση των ποινών που ορίζονται για όσους προχωρούν σε βανδαλισμούς μνημείων θα προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, με βάση την πρόταση της αρμόδιας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που έχει κάνει δεκτή το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής γνωστοποίησε ότι στον νέο Ποινικό Κώδικα που αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης 2 ετών, από 1 έτος που ίσχυε σήμερα, καθώς και χρηματικό πρόστιμο.
“Η κυβέρνηση συμφωνεί για την αύξηση της ποινής στον νέο Ποινικό Κώδικα, όπως θα ψηφιστεί στο τέλος του χρόνου”, διαβεβαίωσε ο κ. Κοντονής, διευκρινίζοντας ότι με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή θα τιμωρείται ο υπαίτιος αν το αντικείμενο της πράξης είναι πράγμα που συνέβη για κοινό όφελος, ή καλλιτεχνικό ή ιστορικό μνημείο ή αντικείμενο τοποθετούμενο σε δημόσιο χώρο ή αν η φθορά έγινε με φωτιά ή εκρηκτικές ύλες.
Στην επισήμανση του κ. Κακλαμάνη ότι το θέμα είναι ο νόμος να εφαρμόζεται και να μη μένει στο συρτάρι καθώς στα στοιχεία δείχνουν ότι δεν δικάζονται όσοι προχωρούν σε καταστροφές και βανδαλισμούς, ο υπουργός απάντησε επικαλούμενος στοιχεία από τις εισαγγελίες όλης της χώρας που δείχνουν ότι από το 2015 ασκήθηκαν 16 ποινικές διώξεις και υπήρξαν 3 καταδίκες, ενώ το 2016 οι ποινικές διώξεις έφτασαν τις 17 και οι καταδίκες τις 4.