ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ | Ανήσυχοι οι κάτοικοι για τις διαρρήξεις στα σπίτια τους


φωτο: Paraskhnio.gr

“Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ, ανησυχούμε για τις περιουσίες μας”, δηλώνουν ανάστατοι οι κάτοικοι σε αρκετές τοπικές κοινότητες του νησιού μας, μετά από τα συνεχή κρούσματα διαρρήξεων. Άγιος Δημήτριος, Καλιπάδο, Κυψέλη, Γερακαρία και Βασιλικός είναι μόνο μερικές από τις περιοχές όπου οι κάτοικοι τους έχουν πέσει θύματα κλοπών. Τις περισσότερες φορές η οικονομική ζημιά για τις περιουσίες των ντόπιων είναι μεγάλη, ενώ οι περισσότεροι φοβούνται ότι θα συνεχιστούν οι ληστείες.
Μάλιστα ειδικά τα βράδια αρκετοί κάτοικοι μένουν ξάγρυπνοι, ανησυχώντας για την δική τους ασφάλεια και εκείνη της οικογένειας τους, ενώ αρκετοί οχυρώνουν με κάθε τρόπο τις ιδιοκτησίες τους. Μερικά σπίτια έχουν έναν ή ακόμα και δυο άγριους σκύλους, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο ληστών, ωστόσο αρκετές φορές, ούτε αυτό δεν είναι αρκετό για να αποφύγουν μια διάρρηξη.

Βοήθεια από την Αστυνομία
Την επέμβαση της αστυνομίας ώστε να σταματήσουν τα κρούσματα διαρρήξεων στο νησί μας ζητούν οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην παραβατικότητα. Να σημειώσουμε βέβαια ότι ειδικά τη φετινή χρονιά, το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νησιού μας είναι περιορισμένο και ερευνά αναρίθμητες υποθέσεις που απασχόλησαν φέτος τη Ζάκυνθο.
Όσον αφορά τον τρόπο που δρουν οι διαρρήκτες, πρώτα ρίχνουν αναισθητικό στους ανύποπτους ιδιοκτήτες και μετά κυριολεκτικά «σηκώνουν» το σπίτι στον «αέρα» παίρνοντας ότι πολυτιμότερο υπάρχει. Τα χρυσαφικά είναι ο πρώτος στόχος αλλά και αρκετά ακόμη πολύτιμα αντικείμενα γίνονται «καπνός» από τους αδίστακτους ληστές.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

“Περίπου τρεις η ώρα το πρωί μας έριξαν αναισθητικό σπρέι και όταν ξυπνήσαμε είχαν σηκώσει το σπίτι. Δυστυχώς δεν τους προλάβαμε, μας τα πήραν όλα. Δεν ήταν μια απλή κλοπή. Γίνονται καθημερινά κλοπές αλλά δεν πάνε να τις δηλώσουν γιατί τους παίρνουν λίγα πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι. Προσπαθούμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας. Εγώ κάθε νύχτα κοιμάμαι με το ένα μάτι ανοιχτό και το ένα κλειστό. Ο φόβος υπάρχει μέσα μας. Η αστυνομία δυστυχώς έχει μπλέξει με πολλά πράγματα και δεν ξέρει προς τα που να πάει. Έχουν γίνει γύρω στις 200 κλοπές και δεν έχει πιαστεί ένα άτομο”

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΖΙΑΝΟΣ
“Κλοπές γίνονται συνέχεια. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν γίνει αρκετές. Εγώ πιστεύω θα συνεχιστεί αυτό. Δεν υπάρχει περιφρούρηση από την αστυνομία. Φύλαξη δεν υπάρχει και γίνονται συνέχεια ληστείες και στον Άγιο Δημήτριο και στο Καλιπαδο. Όσο μπορούμε εμείς προφυλάσσουμε το σπίτι μας, γιατί από αστυνομία δεν υπάρχει τίποτα. Και αν τους πιάσουν μετά από 24 ώρες είναι έξω. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και τι μέτρα να πάρουμε. Ειδικά αν είμαστε μέσα εκείνη την ώρα δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι”

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΤΑΣ
“Δυστυχώς στο χωριό μας έγινε όργιο κλοπών και λεηλασιών. Να διαβιβαστεί σε κάθε κατεύθυνση. Είναι δραματική η κατάσταση. Εάν δεν ληφθούν μέτρα θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Το χωριό μας το αγαπάμε και το σεβόμαστε. Δεν θα ανεχτούμε οι νοικοκυραίοι αυτήν την κατάσταση με τις κλοπές. Είναι τραγικό να είσαι μέσα και να κοιμάσαι και κάποιοι να καταστρέφουν το βιος και τους κόπους σου. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και άμεσα. Δεν ξέρουμε τι αλλά κάτι πρέπει να γίνει”