ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΕΠΠΕ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΒΟΛΙΜΩΝ | Συνεχίζεται η ρίψη σκουπιδιών και μπαζών (φωτο)

Αυτοψία στην παράνομη χωματερή σε δάσος έξω από τις Βολίμες διενήργησε χθες το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας. Το Κλιμάκιο, με επικεφαλής την Προϊσταμένη του Τμήματος, Σοφία Θεοδόση, έφτασε στο σημείο γύρω στις 12 το μεσημέρι και με την πρώτη ματιά διαπίστωσε πως πρόκειται για μία από τις πλέον μεγάλες σε έκταση και άκρως επικίνδυνες χωματερές στη ζακυνθινή ύπαιθρο. «Η Υπηρεσία μας θα καταγράψει την κατάσταση και θα καλέσει το ΦοΔΣΑ και το Δήμο Ζακύνθου να απομακρύνει αυτά τα υλικά», λέει στην ΗΜΕΡΑ η κα Θεοδόση. «Το ανησυχητικό με τη χωματερή αυτή είναι πως είναι επικίνδυνη για πρόκληση πυρκαγιάς, καθώς περιέχει ξερά χόρτα, πλαστικά, γυαλιά, ακόμη και λάστιχα που είναι τοξικά», προσθέτει.

Η καταγγελία που «άναψε φωτιές»
Η αυτοψία διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία του Αρχιπύραρχου Σπ. Πέτρου που βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο νησί, στο πλαίσιο ελέγχων μετά τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου. Στη διάρκεια περιπολίας σε δασικό δρόμο στις Βολίμες, διαπίστωσε ότι ήταν κλειστός από έναν τεράστιο όγκο απορριμμάτων, ογκωδών και αδρανών υλικών και ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, μεταξύ αυτών το Δήμο και το ΦοΔΣΑ, ζητώντας την απομάκρυνσή τους, καθώς παρεμποδίζουν τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ γνωστοποίησε την υπόθεση και στην Εισαγγελία Ζακύνθου.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος έλαβε τη σχετική ενημέρωση την περασμένη Τετάρτη και δρομολόγησε την αυτοψία. Η κα Θεοδόση μάλιστα ζήτησε από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βολιμών να παραστεί στην αυτοψία και μάλιστα να υποδείξει το όνομα του ιδιοκτήτη της έκτασης (εφόσον ο Δήμος ενημέρωσε πως πρόκειται για ιδιωτική έκταση), ωστόσο ο κ. Θεοδόσης επικαλέστηκε ειλημμένη υποχρέωση και δεν παρέστη.

Αργεί ο Λίβας…
Είναι γεγονός ότι η καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας της μονάδας στο Λίβα, σε συνδυασμό με την έλλειψη αδειοδοτημένου και ειδικά διαμορφωμένου χώρου για αδρανή και ογκώδη υλικά (μπάζα), ενισχύει την παράλογα ασυνείδητη συμπεριφορά των πολιτών που συνεχίζουν να ρίχνουν στη χωματερή σκουπίδια. «Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός προβλήματος που δεν έχει λυθεί», εξηγεί η κα Θεοδόση. Προς επίρρωση των λεγομένων της και παρουσία των μελών του ΚΕΠΠΕ, καθώς και του ίδιου του κ. Πέτρου που παραβρέθηκε στην αυτοψία, πολίτης, επιχείρησε να αδειάσει τρέιλερ με μπάζα, σίδερα και ξερά κλαδιά στο λόφο των απορριμμάτων! Μάλιστα παρά τις επιπλήξεις, δεν έδειχνε να αντιλαμβάνεται ότι διέπραττε παρανομία και αναγκάστηκα να αποχωρήσει, μόνο όταν απειλήθηκε ότι θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο…
Το πόρισμα της Εκθεση του ΚΕΠΠΕ, αναμένεται να εκδοθεί τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.