ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΗ | Στο ταμείο οι αγρότες για το 70% της επιδότησης

Στα μέσα του επόμενου μηνός αναμένεται να καταβληθεί στους αγρότες του νησιού η προκαταβολή των επιδοτήσεων που δικαιούνται και η οποία αναμένεται να φτάσει στο 70% του συνολικού ποσού σύμφωνα με απόφαση που έλαβε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, η Commission συμφώνησε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. να δώσουν προκαταβολές άμεσων ενισχύσεων της τάξης του 70% στους αγρότες τους, από τις 16 Οκτωβρίου, προκειμένου να βοηθηθούν όσοι επλήγησαν από τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών του 2017. Αυτό αφορά άμεσα και τη Ζάκυνθο αφού μετα τα όσα έχουν καταγραφεί υπέστη σοβαρά προβλήματα και από φωτιές, και από καύσωνες και από πλημμύρες.
Η εν λόγω συμφωνία καλύπτει τις άμεσες ενισχύσεις και ορισμένες πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης για τους γεωργούς, οι οποίες κατανέμονται συνήθως από τα κράτη μέλη από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Εντούτοις, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να καταβάλλουν προκαταβολές για τις πληρωμές αυτές από τις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους, μέχρι το 50% του συνολικού ποσού για τις άμεσες ενισχύσεις και το 75% για τις πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης. Η νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπει πλέον στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνθήκες να αυξήσουν το ανώτατο ποσό της προκαταβολής σε 70% για τις άμεσες ενισχύσεις πληρωμές και σε 85% για τις πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης.

Εκκρεμότητες…
Την τελευταία τους ελπίδα στην υποβολή μιας αίτησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να λυθεί το ζήτημα που επι μακρόν έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία εναποθέτουν 200 αγρότες του νησιού δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα μέχρι σήμερα για να διορθωθούν λάθη από το παρελθόν που τους στερούσαν τις επιδοτήσεις.
Το ζήτημα που αφορά στα “χαμένα δικαιώματα” προέκυψε τον Δεκέμβριο του 2015 όταν χορηγήθηκαν τα προσωρινά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και η Ενωσιακή νομοθεσία δεν έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες σε επίπεδο κρατών μελών. Το πρόβλημα δεν είχε αφήσει αδιάφορο τον ΕΑΣΖ από τον οποίο έχει τεθεί το ζήτημα στην εταιρεία που διαχειρίζεται το λογισμικό στο οποίο είναι καταχωρημένοι οι αγρότες του νησιού. Παρέμβαση στον αρμόδιο υπουργό μετά από επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε κάνει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, δίνοντάς τους να καταλάβουν πως για το πρόβλημα αυτό στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι υπεύθυνοι οι παραγωγοί. Για αυτό έλαβε την απάντηση πως μόλις ολοκληρωνόταν η φετινή διαδικασία, θα εξεταζόταν το άνοιγμα του μητρώου.
Η λύση αυτή δεν αποκαθιστά πλήρως την αδικία, είναι όμως η μόνη που μπορεί να δοθεί εντός κοινοτικού πλαισίου ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το σύνολο των ενισχύσεων.