ΛΙΜΑΝΙ ΒΟΛΙΜΩΝ | Εξασφαλίστηκαν 5.950.000€ για τα έργα βελτίωσης

Με το ποσό των 5.950.000€ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τα έργα βελτίωσης λειτουργικότητας, προστασίας και ασφάλειας ναυσιπλοΐας στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών. Τα έργα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αναμένεται με την αποπεράτωσή τους να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον τομέα του εκσυγχρονισμού των υποδομών της Ζακύνθου, ιδιαίτερα στη βελτίωση της συγκοινωνιακής σύνδεσης Ζακύνθου – Κεφαλονιάς, και της ενίσχυσης της συνοχής της Περιφέρειας.
Την ίδια στιγμή θέμα ημερών αποτελεί η παράδοση στην Αντιπεριφέρεια της μελέτης που ανέλαβε προ μηνών το γραφείο του κ. Σβορώνου, ωστόσο οι ελπίδες επαφίενται πλέον και στο έγγραφο καθορισμού της χερσαίας ζώνης. Η εκκρεμότητα αυτή δημιουργεί σύγχυση αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Λιμεναρχείο, Λιμενικό Ταμείο, Κτηματική και Πολεοδομία ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή του Υπουργείου Ναυτιλίας.

“Δίνουμε ανάσα στα νησιά μας”
“Το έργο είναι χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Ζακύνθου, το οποίο είμαστε στην ευχάριστη θέση να ικανοποιούμε εξασφαλίζοντας ένα πολύ σημαντικό ποσό” δήλωσε ο περιφερειάρχης ιονίων Νήσψν Θοδωρής Γαλιατσάτος, υπενθυμίζοντας πως “η μελέτη του έργου ανατέθηκε το 2005 και έκτοτε δεν κατέστη δυνατό ούτε να ολοκληρωθεί, ούτε το έργο να γίνει. Σήμερα λοιπόν, μετά από επίπονη και σοβαρή προσπάθεια καταφέραμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των λιμναζουσών μελετών και επιπλέον να εξασφαλίσουμε την κατασκευή του έργου. Το λιμάνι με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή και απαντά με τον καλύτερο τρόπο στις “δήθεν” κραυγές αγωνίας όσων έμειναν άπραγοι, στερώντας ευκαιρίες, έργα και χρήματα από τα Ιόνια Νησιά. Πραγματικά, με έργα και δράσεις συνοχής και ανάπτυξης. Συνιστούμε λοιπόν σε όσους μένουν… ξέπνοοι να περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να εκτίθενται στα μάτια των πολιτών των Ιονίων Νήσων”.

Από το 2005
Η μελέτη του ανατέθηκε τον Απρίλιο του 2005 και επί 11 χρόνια παραμένει ανολοκλήρωτη με συνέπεια να καθυστερεί η πραγματοποίηση των απαραίτητων έργων σε ένα λιμάνι, που συνδέει τη Ζάκυνθο με την Κεφαλονιά. Η όλη πορεία του εξανάγκασε, τον Περιφερειάρχη να συναντηθεί με τον μελετητή του έργου στην Αθήνα. Στόχος να προχωρήσει η ολοκλήρωση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ελέγχου ευστάθειας θεμελίωσης λιμενικών έργων καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης.

Αλλαγή διαχείρισης
Την ίδια στιγμή προς εξέταση έχει αποσταλεί στην Κτηματική Υπηρεσία του Δήμου μελέτη που αφορά στο καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία του. Είναι γνωστή η πρόθεση του Λιμενικού Ταμείου να το πάρει στη δικαιοδοσία του, με στόχο να προβεί σε διάφορες επισκευαστικές εργασίες. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο καθορισμός των ορίων της χερσαίας ζώνης που δεν σχετίζεται με τις μελέτες και αδειοδοτήσεις για τα έργα στο λιμάνι, αλλά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πιο πριν. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου “πρόσφατα μου ζητήθηκε να εγκρίνω την μη περίληψη συγκεκριμένων σημείων του λιμανιού στη χερσαία ζώνη κάτι που απέρριψα αμέσως”.