ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ | Υποστολή… της “Γαλάζιας Σημαίας” σε τέσσερις παραλίες του νησιού

Υποστολές, αναδιατάξεις και υποβολή νέων αιτημάτων για βράβευση των παραλιών του νησιού περιλαμβάνει η ενημέρωση που έγινε από το Δήμο αναφορικά με το πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες Ζακύνθου” 2017-2018
Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” αφαίρεσαν από αρκετές παραλίες τη συγκεκριμένη πιστοποίηση-διάκριση λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού. Πιο συγκεκριμένα, η παραλία “Χρυσή Ακτή” αποσύρεται προσωρινά από το πρόγραμμα, λόγω μη επαρκούς αμμώδους επιφάνειας, που οφείλεται σε διάβρωση της παραλίας κατά τα τελευταία έτη, ενώ οι παραλίες “Μπανάνα” Βασιλικού, Λαγανάς “Zante Beach” και “Άγιος Σώστης” εντάσσονται σε αναμόρφωση που ισχύει από τις 11 Σεπτεμβρίου έως το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου για το πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη επιτροπή διαπίστωσε μεν την πολύ καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης στις συγκεκριμένες ακτές, αξιολόγησε όμως τις σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, και στην ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών.

Επαναφορά…
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη επηρεάζει μόνο το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς, αφούοι παραλίες που “κόπηκαν” έχουν δικαίωμα να πάρουν “γαλάζια σημαία” το επόμενο καλοκαίρι και, έτσι, θα διεκδικήσουν την διάκριση πάλι από το… 2018. Ειδικότερα η παραλία “Χρυσή Ακτή” δεδομένου ότι όλα τα υπόλοιπα κριτήρια καλύπτονται, η δυνατότητα επαναφοράς παραμένει εφόσον το θέμα της διάβρωσης διευθετηθεί. Η παραλία “Λαγανάς Κεντρική” θα επανέλθει με τη διευθέτηση της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Οι παραλίες “Μπανάνα” Βασιλικού, Λαγανάς “Zante Beach” και “Άγιος Σώστης” διατηρούν την επιλεξιμότητα και υποψηφιότητα για το 2018, οπότε και θα πραγματοποιηθούν βελτιώσεις και άλλες απαραίτητες επεμβάσεις.

Νέα αιτήματα
Για το 2018 ο σχεδιασμός προβλέπει την συνέχιση της ανάπτυξης του προγράμματος σε τρεις νέες παραλίες. Αυτές είναι οι παραλίες “Αμμούδι” στην Δ.Ε. Αλυκών, “Γάϊδαρος” στη Δ.Ε. Αρκαδίων και “Πόρτο Κούκλα” στη Δ. Ε. Λιθακιάς. Παράλληλα, μετά από υπόδειξη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, φορέα πιστοποίησης για το πρόγραμμα, θα υπάρξουν εσωτερικές αναδιατάξεις στις υπάρχουσες παραλίες. Η τελική προγραμματιζόμενη εικόνα για το 2018 προβλέπεται να βρει τη Ζάκυνθο με υποψήφιες για βράβευση για 19 σημαίες, αύξηση κατά μία από τη φετεινή χρονιά 2017.

Οι Επιχειρηματίες…
Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους επιχειρηματίες χάρη στη συμβολή των οποίων καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα για αυτό και ευχή όλων είναι να επαναληφθεί και φέτος το ανάλογο εγχείρημα. Και τούτο διότι εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες για την υποδοχή των πολυάριθμων τουριστών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους. Επιμένουν στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο “πονοκέφαλος”
Ωστόσο κάθε χρόνο ο μεγάλος πονοκέφαλος πρόσληψης ναυαγοσωστών. Πέραν, λοιπόν, από την επιβολή προστίμων από το Λιμεναρχείο προς το Δήμο όταν διαπιστώνεται η έλλειψη ναυαγοσωστών, καθόσον προέχει η ασφάλεια των λουομένων, μια παραλία κινδυνεύει να της αφαιρεθεί η διάκριση της “Γαλάζιας Σημαίας” εάν δεν διαθέτει τέτοιους.

ekathimerini.com