Βυθίστηκε η θαλαμηγός που τυλίχθηκε στις φλόγες μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς (φωτο)

ώρα 18.00μμ: Βυθίστηκε τελικά μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο μηχανοστάσιό του το Θ/Γ σκάφος «ΚΟΙ» σημαίας Cook Islands.Με μέριμνα της εταιρείας πρακτόρευσης του σκάφους, σπεύδει το Ρ/Κ «ΕΡΜΗΣ» με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό για αποτροπή ενδεχόμενης ρύπανσης. Από την Λιμενική Αρχή Ζακύνθου που διενεργεί την προανάκριση, τέθηκε σε ετοιμότητα προσωπικό και υλικά μέσα για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί θαλάσσια ρύπανση.

Το δελτίο Τύπου του ΛΣ
Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Λιμεναρχείο Ζακύνθου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Θ/Γ σκάφος «ΚΟΙ» σημαίας Cook Islands και εγκατάλειψης του από τους επτά (07) αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ν. Κεφαλλονιάς και ν. Ζακύνθου.
Άμεσα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απέπλευσε για την περιοχή, καθώς και το Ε/Γ – Τ/Ρ σκάφος «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» Ν.Ζ. 355 με επιβαίνων στέλεχος της οικείας Λιμενικής Αρχής, ενώ απέπλευσαν επίσης για παροχή συνδρομής τρία (03) Ε/Γ – Τ/Ρ σκάφη.
Το Ε/Γ – Τ/Ρ σκάφος «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» εντόπισε το «ΚΟΙ» στη ανωτέρω θαλάσσια περιοχή και περισυνέλεξε με ασφάλεια τους επτά (07) επιβαίνοντες του, τους οποίους και αποβίβασε με ασφάλεια στο λιμένα Αγίου Νικολάου Βολίμων.
Οι ανωτέρω παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, απ’ όπου εξήλθαν.
Στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή κατέπλευσε Πυροσβεστικό Πλοιάριο το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Πάτρας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Το Θ/Γ σκάφος «ΚΟΙ» βυθίστηκε και στη περιοχή, με μέριμνα της εταιρείας πρακτόρευσης του σκάφους, σπεύδει το Ρ/Κ «ΕΡΜΗΣ» Ν.Π. 11415 με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό για αποτροπή ενδεχόμενης ρύπανσης.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, τέθηκε σε ετοιμότητα προσωπικό και υλικά μέσα για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί θαλάσσια ρύπανση.

φωτο απο το τουριστικό αλιευτικό του Μιχάλη Μεσσολωρά/kefaloniapress.gr

ώρα 12.45μμ: Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το πλήρωμα 4 άνδρες και 3 γυναίκες οι οποίοι όταν αντιλήφθηκαν τη φωτιά πήδηξαν στη θάλασσα και τους περισυνέλλεξαν πλοιάρια που έσπευσαν στο σημείο, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν ήδη μεταφερθεί στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η θαλαμηγός είχε ξεκινήσει από την Μάλτα με λιμάνι προορισμού την Ιτέα όπου θα παραλάμβανε τα άτομα όπου την είχαν ναυλώσει. Η φωτιά ξεκίνησε φαφνικά από το μηχανοστάσιο και σε ελάχιστα λεπτά εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το σκάφος. Αυτή τη στιγμή στο σημείο βρίσκεται πλωτό πυροσβεστικό όπου έφτασε από την Πάτρα και κάνει ρίψεις νερού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι δύσκολο να βυθιστεί, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ώρα 11.00μ: Αν και μισοβυθισμένη η θαλαμηγός «ΚΟΙ» εξακολουθεί να φλέγεται, ενώ ρυμουλκό ρίχνει νερό προκειμένου να κατασβεστεί η φωτιά. Λίγο νωρίτερα οι επτά επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το πλήρωμα του σκάφους «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» και είναι καλά στην υγεία τους. Επιβιβάστηκαν στην συνέχεια σε πλωτό του Λιμενικού και έφτασαν στον Άγιο Νικόλα Βολιμών και από εκεί στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου όπου δίνουν κατάθεση για τα ακριβή αίτια του περιστατικού

φωτο απο τον Μιχάλη Γκιάφη που συμμετείχε στη διάσωση/kefaloniapress.gr

ώρα 08.45πμ: Συναγερμός σήμανε νωρίς σήμερα το πρωί (09.09.2017/7πμ) όταν πυκνοι καπνοι φαινόταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κατελιού (κεφαλονιά) και Ζακύνθου. Αμέσως έγινε αντιληπτό πως επρόκειτο για μια θαλαμηγό η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες. Στο σημειο έσπευσαν αμέσως τα φέρυ μποτ ΚΑΛΒΟΣ και ΝΗΣΟΣ που ακύρωσαν τα δρομολόγιά τους προς Κυλλήνη. Ωστόσο αργότερα αποχώρησαν και συνέχισαν προς Σάμη και Κυλλήνη. Εν τω μεταξύ στην επιχείρηση συμμετείχε και το πλωτό του Λιμεναρχείου Ζακύνθου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια 46μετρη θαλαμηγό, με την ονομασία «ΚΟΙ» που έχει καεί ολοσχερώς και ίσως να έχει βυθιστεί. Ολο το πλήρωμα είναι ασφαλές και έχει επιβιβαστεί σε σκάφος του Λιμενικού. Δεν υπάρχει ενημέρωση εαν υπήρχαν εκτός από το πλήρωμα και επιβάτες.