ΕΚΖ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ | Συγκροτεί επιτροπές για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων σε όλους

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου προκειμένου να συσταθούν Επιτροπές αγώνα στα χωριά και η διεκδίκηση πλήρους αποζημίωσης σε όλους, από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Η ανακοίνωση του ΕΚΖ κάνει λόγο όχι μόνο για μια τεράστιας έκτασης περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και για ένα μεγάλη πλήγμα σε φτωχούς εργαζόμενους και απασχολούμενους που συμπλήρωναν το εισόδημά τους από μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.
«Επιγραμματικά έχουν καταστραφεί χιλιάδες ρίζες ελαιόδεντρων, δεκάδες ζώα (αμνοερίφια κ.ά.), μεγάλο είναι το πλήγμα στην παραγωγή μελιού (βασικό προϊόν της Ζακύνθου) με άλλες κυψέλες να έχουν καεί, σε άλλες να έχει λιώσει το περιεχόμενό τους, δεκάδες αμπέλια, ενώ υπάρχει και μεγάλη καταστροφή στις ζωοτροφές, σχεδόν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο (Αναφωνήτρια, Μαριές, Κοιλιωμένος, Αγαλάς, Ρομίρι, Λαγοπόδο κ.ά.)».
Το ΕΚΖ αναφέρει επίσης πως δεν εφησυχάζει από τις δηλώσεις του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφτηκε τη Ζάκυνθο και που υποσχέθηκε πλήρη αποζημίωση σε όλους. «Γνωρίζουμε εμείς οι εργαζόμενοι από πρώτο χέρι τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και τη επίθεση που δεχόμαστε από τους νόμους και τις διατάξεις τους.
Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά τις αυστηρές προϋποθέσεις αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, όπως α) δήλωση του αγροτικού εισοδήματος, β) κάλυψη πλήρως των ασφαλιστικών υποχρεώσεων στον ΕΛΓΑ, γ) να είναι έως 70 ετών αλλά και δ) εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης αποκλείονται όσοι υπέστησαν ζημιές λιγότερο του 30% των συνολικών τους ελαιόδεντρων».

Αναφέρει δε παραδείγματα αντίστοιχων καταστροφών στη Θάσο, το καλοκαίρι του 2016 και σχετική ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στις 30 Αυγούστου από τους 470 πυρόπληκτους παραγωγούς που κατέθεσαν αρχικά αίτηση και επιβεβαιώθηκε η ζημιά τους: «τελικές αιτήσεις κατέθεσαν μόλις 120 παραγωγοί και από αυτούς ακόμη λιγότεροι στο τέλος θα αποζημιωθούν».
Αξίζει να αναφερθεί ότι Αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΕΚΖ επισκέφτηκε την Αντιπεριφέρεια και το Δήμο και επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ Πάτρας όπου μέχρι στιγμής δεν έχει φθάσει εγκύκλιος ή σχετική οδηγία.

Συσκέψεις του ΕΚΖ σε χωριά
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συγκαλέσει συσκέψεις στα χωριά που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, να οργανώσει επιτροπές αγώνα με τους κατοίκους των χωριών για τη διεκδίκηση 100% αποζημίωσης για όλους, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων.
Η πρώτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, το βράδυ, στον Κοιλιωμένο.