Σεπτέμβριος με πληρότητες | Ενθαρρυντικά τα στοιχεία των προκρατήσεων για το νησί

Θετικότατες είναι οι προβλέψεις για την αναμφισβήτητα αυξημένη τουριστική κίνηση που αναμένεται το μήνα που διανύουμε. Τα στοιχεία από τις κρατήσεις που καταγράφονται από τους τουριστικούς πράκτορες δείχνουν ότι η Ζάκυνθος παραμένει βασικός προορισμός των ταξιδιωτών του φθινοπώρου και ενδυναμώνει τη θέση της αυτή, με απόπειρες διεύρυνσης της σεζόν ακόμη και για δύο εβδομάδες. Το «θερμό» φετινό καλοκαίρι στο νησί, με τα πολλά και αρνητικά περιστατικά του που δυσφήμισαν τον τόπο μας, φαίνεται πως δεν επηρέασε τις επιλογές των τουριστών. Οι ακυρώσεις ήταν ελάχιστες και περιορίζονταν σε μικρά εκδρομικά πακέτα κυρίως από ηλικιωμένους, οι οποίοι θορυβήθηκαν από τις συνεχόμενες πυρκαγιές του Αυγούστου. Τα γεγονότα του Λαγανά λίγο επηρέασαν τη θετική εικόνα, ωστόσο οι ειδικοί στον τουρισμό επισημαίνουν μία σημαντική λεπτομέρεια: η αύξηση στις αφίξεις του Σεπτεμβρίου αλλά και συνολικά της σεζόν, πρέπει να παγιωθεί ως κατάσταση και να μην αποτελέσει μια θεαματική «φούσκα» που οφείλεται σε συγκυρίες.

Η μεγάλη ζήτηση φέρνει πληρότητες
Τα στοιχεία από τις κρατήσεις για το μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν πως τα πράγματα θα κυλήσουν όπως ακριβώς αναμενόταν: θετικότατα. Όπως και το καλοκαίρι, έτσι και οι αρχές του φθινοπώρου χαρακτηρίζονται από πληρότητες και η ζήτηση για διαμονή παραμένει αμείωτη.
Το σύνολο των σταθερών αγορών στο νησί, όπως η βρετανική, η πολωνική, η ολλανδική και, στη συνέχεια, η ισραηλιτική και η σερβική, δεν εμφανίζουν διακυμάνσεις ή αλλαγές. «Πάνε όλες πολύ καλά και μάλιστα αυτές τις ημέρες ο ρυθμός των κρατήσεων είναι σε τέτοιο βαθμό ανοδικός, ώστε το νησί αντιμετωπίζει και πάλι πρόβλημα διαθεσιμότητας κλινών για να εξυπηρετηθεί η ζήτηση», λέει στην ΗΜΕΡΑ ο ταξιδιωτικός πράκτορας Μάνθος Μπολίδης. Με άλλα λόγια, ο φετινός Σεπτέμβριος θυμίζει περισσότερο… Ιούλιο.
Όπως συμπληρώνει ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης, όσοι έχουν κάνει ήδη τις επιλογές τους δεν τις αλλάζουν. «Από τη στιγμή που έχουν γίνει οι κρατήσεις εδώ και καιρό, δεν επηρεάζεται κάτι. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι θα συμβεί στο μέλλον, προς ώρας πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα», συμπληρώνει. Μία παράμετρος που εντοπίζει πάντως ο κ. Νάκος είναι το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος είναι μεν ένας καλός μήνας, αλλά ως επί το πλείστον η πολύ θετική εικόνα αφορά συγκεκριμένης κατηγορίας καταλύματα, δηλαδή όσα εξυπηρετούν πακέτα all-inclusive.

Στο παιχνίδι όλες οι αγορές
Η θετική αυτή εξέλιξη ωθεί τους τουριστικούς πράκτορες στην προσπάθεια παράτασης της σεζόν μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου και εκφράζεται πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. «Ακόμη δεν έχουμε πάρει μια απόφαση για το τι θα κάνουμε, βασιζόμενοι σε δύο εταιρείες που επιθυμούν να παρατείνουν τα προγράμματά τους μέχρι και τον Οκτώβριο. Η εικόνα ωστόσο θα ξεκαθαρίσει προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα», λέει ο κ Μπολίδης.
Ενας σημαντικός δείκτης αυξημένης κίνησης είναι οι αποκαλούμενοι «επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες». Πρόκειται για τουρίστες μέσης και άνω οικονομικής τάξης που επιλέγουν τη Ζάκυνθο κυρίως τους μήνες Μάιο και Σεπτέμβριο και έρχονται σχεδόν κάθε χρόνο. Οι επισκέπτες αυτοί προέρχονται κυρίως από τη Βρετανία, αν και περιλαμβάνονται και τουρίστες άλλων χωρών. «Για τους περισσότερους, ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ καλός μήνας, και έτσι θα παραμείνει», συμπληρώνει ο κ. Μπολίδης.
Πολύ καλά κινείται το Σεπτέμβριο και η πολωνική αγορά, καθώς και η αγορά του Ισραήλ που ωστόσο επηρεάζεται σημαντικά από τις κινητές εορτές του εβραϊκού εορτολόγιου και δεν εμφανίζει ημερολογιακή σταθερότητα. «Πάντως, ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας με μεγάλης διάρκειας διακοπές για την ισραηλιτική αγορά και έτσι περιμένουμε απόλυτη πληρότητα στις πτήσεις από τη χώρα αυτή», επισημαίνει ο κ. Νάκος.

Δεν τους πτόησαν φωτιές και Λαγανάς
Τα αρνητικά γεγονότα που σημειώθηκαν το φετινό καλοκαίρι στο νησί μας, κυρίως η δολοφονία του νεαρού Αμερικανού στο Λαγανά και οι καταστροφικές φωτιές που επί εβδομάδες κατάκαιγαν το νησί, επηρέασαν τις επιλογές των επισκεπτών μόνο κατ’ ελάχιστο. Το γενικό κλίμα των κρατήσεων παραμένει σε κάθε περίπτωση θετικό. «Ο χρόνος που απομένει είναι πολύ σύντομος για να καταφέρει να επηρεάσει τη θετική μας πορεία και, αν ήταν να γίνει κάτι τέτοιο, θα είχε ήδη συμβεί», επισημαίνει ο κ. Μπολίδης.
Οι πυρκαγιές αποδείχτηκε ότι επηρέασαν αρνητικά μια μικρή μερίδα επισκεπτών, ενώ το περιστατικό στο Λαγανά, οι κλοπές και άλλα αρνητικά περιστατικά, πολύ λιγότερο. «Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τα σκουπίδια, είναι γεγονός ότι αποκτήσαμε ενδεχομένως τη φήμη ενός πολύ βρώμικου νησιού κυρίως από όσα γράφηκαν και διαδόθηκαν, αλλά κατά πόσο επηρεάστηκαν οι αγορές είναι δύσκολο να το πούμε», επισημαίνει ο κ. Φιλιπποπολίτης.
Ετσι κι αλλιώς οι ακυρώσεις αφορούν κυρίως μεμονωμένες περιπτώσεις και ορισμένες ομάδες με εκδρομικά πακέτα -ο κ. Φιλιπποπολίτης ανέφερε για παράδειγμα γκρουπ Σκανδιναβών τουριστών τρίτης ηλικίας, το οποίο ακύρωσε επίσκεψη στο νησί λόγω των συνεχιζόμενων πυρκαγιών τον Αύγουστο. «Το περιστατικό είναι μεμονωμένο καθώς δεν είχαμε άλλε ακυρώσεις», προσθέτει.
Για τον κ. Νάκο, το μπαράζ πυρκαγιών επηρέασε σίγουρα έναν αριθμό τουριστών αν και όχι σε ανησυχητικό βαθμό. «Εγιναν πολλά τηλεφωνήματα ωστόσο στα οποία εκδηλωνόταν η ανησυχία των πελατών μας για το τι συμβαίνει στο νησί με τις φωτιές. Ωστόσο ο Σεπτέμβριος δεν επηρεάστηκε ως προς τις κρατήσεις», επισημαίνει.

Παγιωμένη κατάσταση ή «φούσκα»;
Αναμφισβήτητα η θετικότατη φετινή εικόνα -της Ζακύνθου ειδικά και του Ιονίου αλλά και της Ελλάδας γενικά- δεν είναι τυχαία και βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε κάθε είδους δράσεις και πρωτοβουλίες προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ωστόσο, ο κ. Νάκος επισημαίνει μία σοβαρή παράμετρο: τις διεθνείς συγκυρίες. Όπως είναι γνωστό, οι ανταγωνίστριες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, έχασαν σημαντικό έδαφος σε σχέση με την Ελλάδα, λόγω των περιστατικών βίας και των ασταθών πολιτικών καταστάσεων που επικρατούν σε αυτές. Ετσι, τα τελευταία χρόνια, απώλεσαν μεγάλο ποσοστό της παρουσίας τους στον τουριστικό χάρτη της περιοχής, γεγονός που εμμέσως, ωφέλησε σημαντικά τη χώρα μας.
Αυτή η ισορροπία ωστόσο είναι απολύτως συγκυριακή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί παγιωμένη κατάσταση. «Εάν ο κόσμος που προτίμησε την Ελλάδα γενικά και τη Ζάκυνθο ειδικά, έκανε αυτή την επιλογή επειδή δεν μπορούσε να επιλέξει ανάλογο γειτονικό προορισμό, τότε το μεγάλο στοίχημα είναι να του αφήσαμε τόσο καλές εντυπώσεις ώστε να μας επιλέξει και πάλι, συνειδητά αυτή τη φορά. Επομένως η επιλογή του, από συγκυριακή και εναλλακτική να γίνει συνειδητή» εξηγεί ο κ. Νάκος.
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία φέτος σημείωσε μία δυναμικότατη ανάκαμψη στον τουρισμό της, που έφτασε κοντά στο 60%, μετά από την κατακόρυφη πτώση των δύο περασμένων ετών. Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί ο κ. Νάκος, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα με δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων, κάνοντας έτσι ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά, το οποίο η χώρα μας δεν πρέπει να παραβλέψει. «Το στοίχημά μας λοιπόν είναι α καταφέρουμε να κρατήσουμε τις πληρότητές μας και την επόμενη χρονιά, όταν δηλαδή θα έχουν επανέλθει δυναμικά οι άμεσοι ανταγωνιστές μας», τονίζει.

Αισιοδοξία και για την επόμενη σεζόν
Αν και η προοπτική αυτή θα φανεί εν καιρώ, τα πρώτα στοιχεία έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αφού ήδη, υπάρχουν κάποια ενδεικτικά δείγματα από τα συμβόλαια που κλείνονται από κάθε χώρα και για κάθε προορισμό. «Για τη Ζάκυνθο τα στοιχεία αυτά δείχνουν μία πολύ μεγάλη άνοδο, της τάξης του 30% απλώς το θέμα είναι αν οι θέσεις που κλείνονται με τα συμβόλαια αυτά, γεμίσουν. Αν υπάρχει πλήρωση αυτών των θέσεων κυρίως από τους Πολωνούς αλλά και τις υπόλοιπες αγορές, σημαίνει ότι κερδίσαμε το στοίχημα. Αν η κατάσταση παραμείνει σε δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, τότε η φετινή ‘έκρηξη’ ήταν απλώς μια συγκυρία μια ‘φούσκα’», καταλήγει ο κ. Νάκος.