ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΤ. ΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ MASTER PLAN | Υποστηρίζει την πρόταση για προβλήτα στο Μώλο Αγίου Νικολάου

Επιστολή του συμπολίτη μας Ντίνου Ρώμα έφτασε πριν λίγες ημέρες στην εφημερίδας μας, σχετικά με την απόφαση για την επιλογή του Προβλήτα του Αγίου Διονυσίου στο master-plan του λιμένα, που ενέκρινε πρόσφατα η ΕΣΑΛ. Ο κ. Ρώμας κάνει λόγο για ένα «νέο φιάσκο» και μεταξύ άλλων αναφέρει τα ακόλουθα.
«Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αντιδικίες σχετικά με το λιμάνι/προβλήτα και αντεγκλήσεις και σύγκρουση συμφερόντων είναι μερικά θέματα όχι μόνο αφορούντα την οικονομική πλευρά αλλά και ποιά είναι τα συν και τα πλην κάθε πλευράς. Προτάσεις που να αναφέρονται στην ασφάλεια, την λειτουργικότητα και την όσο το δυνατόν μείωση της ταλαιπωρίας ντόπιων και ξένων. Σε ανακοίνωση του λιμενικού ταμείου διαβάζω ότι συμφωνεί με το δεύτερο σχέδιο διότι θέλει να βοηθήσει τις υποβαθμισμένες περιοχές. Μα από ότι γνωρίζω δουλειά του ταμείου είναι η εύρυθμος λειτουργία του λιμανιού και όχι να κάνει κοινωνική πολιτική κόντρα στο γενικό συμφέρον του νησιού. Μη ξεχνάμε ότι το έργο αυτό είναι η αρχή βελτίωσης υποδομών και υπηρεσιών με σκοπό την έλευση τουριστών υψηλότερης στάθμης.
Σχετικά με την απόρριψη του πρώτου σχεδίου το οποίο με μερικές μικρές άλλα ουσιαστικές ανέξοδες και λειτουργικές αλλαγές ήταν ένα τέλειο και αναγκαίο από πάσης πλευράς σχέδιο:
Η πρόσφατα απόρριψη του πρώτου σχεδίου μόνο με το αιτιολογικό ότι αλλάζει το ύφος της περιοχής και η άμεση αποδοχή από τους υπόλοιπους αδιαμαρτύρητα χωρίς κανένα διάλογο με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή τη πόλη με κάνει να νοιώθω ότι κάτι μυρίζει αν μη τι άλλο ακούγεται γελοίο, με αυτή την λογική κακώς έγινε το Μουσείο Ακρόπολης διότι άλλαξε το ύφος της ιστορικής περιοχής Μακρυγιάννη ή το Ίδρυμα Νιάρχου διότι άλλαξε το ύφος από τις Τζιτζιφιές χωματόδρομοι δεν πρέπει να ασφαλτοστρώνονται διότι χαλάει το ύφος της γειτονιάς. Εντύπωση μου κάνει πως τα υπόλοιπα μέλη το απεδέχθησαν αδιαμαρτύρητα. Πολύ φοβάμαι πως οι συμμετέχοντες στην επιτροπή αποφάσισαν έχοντες τέλεια άγνοια του χώρου και του είδους και όγκου του έργου ,απλώς ψήφισαν σύμφωνα με κάποια εντολή».

Ο κ. Ρώμας παραθέτει τα ελαττώματα της επιλογής της ΕΣΑΛ ενώ υποστηρίζει την πρόταση για τον Προβλήτα του Αγίου Νικολάου Μώλου, με τα ακόλουθα επιχειρήματα:
«Άμεση πρόσβαση των επισκεπτών στο κέντρο της πόλεως
• Η επιχωμάτωση από την εξωτερική πλευρά του μόλου του Αγ. Νικολάου από το στενό του ΟΤΕ μέχρι τη θέση του πρασίνου φαναριού του λιμένα δημιουργεί ένα χώρο 47000 μ2 με αποτέλεσμα: την πλήρη προστασία του υπάρχοντος λιμένος και του τμήματος του δρόμου μπροστά από τον Αγ. Νικόλα που η θάλασσα ανεβαίνει επάνω στο δρόμο – ένα πολύ μεγάλο χώρο, 47.000μ2 για δημιουργία πάρκου πρασίνου και απόλυτα συμβατό, για να μη λέγω απαραίτητο, για την πλατεία και γενικά για την Ζάκυνθο και τέλος, ένα τεράστιο χώρο για στάθμευση που τόσο ανάγκη έχει η πόλη η οποία ασφυκτιά. Τελικά με τις επιχωματώσεις που βασικά γίνονται για την μεγάλη προβλήτα κερδίζουμε χώρους για πράσινο, για στάθμευση κλπ και προστασία του παραλιακού μετώπου μέχρι την πλαζ του ΕΟΤ
Οι θιασώτες του Αγ. Διονυσίου απαντούν ότι κάποια στιγμή ΘΑ… γίνει κόμβος εξόδου από την εξέδρα προς τον Αγ. Χαράλαμπο και διάφορα άλλα ΘΑ… Ωραία άλλα μέχρι τότε πως θα λειτούργει ο χώρος;
Νομίζω ότι η Περιφέρεια και όποιοι άλλοι ασχολούντο με το θέμα έχουν τεραστία ευθύνη και πρέπει να το ξανασκεφτούν προτού είναι πολύ αργά».

(Στο Αυριανό φύλλο η ΗΜΕΡΑ θα δημοσιεύσει το δεύτερο μέρος της επιστολής του κ. Ρώμα, με τις προτεινόμενες διορθωτικές κινήσεις για το αρχικό σχέδιο).