ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ | Τα τροχαία με “γουρούνες” προκαλούν σε όλους προβληματισμό

Τελειωμό δεν έχουν τα τροχαία ατυχήματα που καταγράφονται καθημερινά σε όλες σχεδόν τις τουριστικές περιοχές του νησιού με εμπλεκόμενους οδηγούς τετράτροχων οχημάτων ATV (γουρούνες) και μάλιστα, με βαρείς τραυματισμούς, παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί σωρεία ελέγχων και ακινητοποιήσεων για μέθη, επικίνδυνη οδήγηση, ταχύτητα και μη χρήση προστατευτικού κράνους.
Μετά το Αργάσι και το Σαρακινάδο, τον Πλάνο, την Λιθακιά και το Καλαμάκι, πρόσφατα στο Βασιλικό καταγράφηκε ένα ακόμη περιστατικό όπου ήταν ξένοι επισκέπτες νεαρής ηλικίας που παραθερίζουν στο νησί.
Αυτόπτες μάρτυρες το απέδωσαν στην έλλειψη συντήρησης του οδικού δικτύου, τα εγκαταλελειμμένα έργα οδοποιΐας, τον κακό φωτισμό διαφόρων περιοχών, τα ξερά χόρτα, το γεγονός πως αυτού του είδους τα οχήματα δεν είναι για τους δρόμους και πολλά ακόμη στοιχεία που εδώ και χρόνια παραμένουν στοιχειωμένα.

Οι αρχές
Διατεθειμένες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εφαρμοστεί ο νόμος που θα φέρει την εύρυθμη λειτουργία στην περιοχή του Λαγανά, εμφανίζονται με κάθε ευκαιρία οι Αστυνομικές Αρχές στέλνοντας το ανάλογο μήνυμα σε όσους διατηρούν επιχειρήσεις για την ενοικίαση οχημάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ωστόσο, είναι και οι επαγγελματίες του κλάδους οι οποίοι ζητούν αυξημένη αστυνόμευση και συνεχείς ελέγχους προκειμένου να μπορούν να εργάζονται χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία εστιάζονται κυρίως στις “γουρούνες” με εμπλεκόμενους τους χρήστες τους.

Ο Δήμος
Από εκεί και πέρα υπενθυμίζεται πως μετά από την απόφαση που έλαβε πέρυσι το Δημοτικό Συμβούλιο, οι άδειες που χορηγεί ο Δήμος στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων άνω των 50 cc δίδεται σε αυτές που διαθέτουν το ελάχιστο δυνατό ποσοστό αυτών των οχημάτων προς ενοικίαση (20%), ενώ στόχος είναι να τεθούν περιορισμοί ανά δημοτικό διαμέρισμα, κάτι που θέλει να εφαρμόσει ο Δήμος. Ο περιορισμός ισχύει για τις νέες επιχειρήσεις εκμίσθωσης, ενώ και για τις παλιές δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση, παρά τις αντιδράσεις που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί.

Άποψη…
Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που το θέμα απασχολεί τις αρμόδιες αρχές, επιχειρηματίες και κατοίκους. Αν προσεγγίσουμε αποστασιοποιημένοι το θέμα θα διαπιστώσουμε ότι δεν αποτελεί κάποια τοπική “ασθένεια” αλλά “μάστιγα” που εμφανίζει έξαρση σε όλες τις τουριστικές περιοχές του πλανήτη. Η διαφορά έγκειται, ίσως, στα κριτήρια και την ευκολία ενοικίασης που ισχύει στη χώρα μας. Και σαφώς η επισήμανση δεν αφορά τους επιχειρηματίες του είδους που πασχίζουν σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές εποχές να αντεπεξέλθουν στα επιχειρηματικά και οικογενειακά τους έξοδα. Αφορά τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που νομοθετικά αφήνουν περιθώρια εκμίσθωσης χωρίς έρευνα του αν τηρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, αν υπάρχει δίπλωμα οδήγησης, κλπ.

φωτο: Protothema