ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ | Συγχαρητήρια από το Δήμαρχο προς τους κατοίκους της Λιθακιάς

Τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση εθελοντικών ομάδων περιφρούρησης των δασών από κατοίκους της Λιθακιάς, τους εκφράζει, με επιστολή του, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς.
Απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμητρα Μαρίνου-Μποζίκη, αφού εκφράζει τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν υπογραμμίζει πως κάτι τέτοιο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Εκφράζοντας τη διάθεση, ώστε ο Δήμος να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης τους, ο κ. Κολοκοτσάς δηλώνει πως “περάσαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, με τη Ζάκυνθο να αντιμετωπίζει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Πάνω από 85 εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν στο νησί μας, με συνέπεια να απολέσουμε 27.000 στρέμματα δάσους. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια και πρόκειται για ένα γεγονός που μας θλίβει και συνάμα μας εξοργίζει. Ο εθελοντισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σώσουμε τα εναπομείναντα δάση μας και να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού το οξυγόνο και τη φυσική ομορφιά του τόπου μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας”.
Ετσι, μαζί με τους Κεριώτες που έβαλαν στόχο να προμηθευτούν ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα, στο παιχνίδι μπαίνουν δυναμικά και οι κάτοικοι της Λιθακιάς.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού ο οποίος συγκάλεσε συνάντηση των μελών του, προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά. Μία δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα, για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των συμμετεχόντων. Η πρώτη συνάντηση ήταν καθοριστική, καθώς ο στόχος ήταν να καταφέρνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι να ενεργούν με τρόπο τέτοιο ώστε να περισώσουν ότι έχει απομείνει από τις πράσινες εκτάσεις γύρω από τον όμορφο οικισμό τους.
Η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη, ωστόσο συγκεντρώθηκαν 20 πιστοί στο καθήκον τους κάτοικοι, οι οποίοι παρέδωσαν επίσημα τα ονοματεπώνυμά τους, στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, μαζί με τον ακριβή τύπο οχήματός τους και τον αριθμό κυκλοφορίας τους, ώστε να οριστούν οι σχετικές βάρδιες.
Στο αντίστοιχο έγγραφο που απέστειλαν στην Αντιπεριφέρεια, ανέφεραν πως “με πρωτοβουλία των μελών του Πολιτιστικού μας Συλλόγου και μετά από ευρεία συνάντηση με συγχωριανούς που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, περιπολώντας με τα αυτοκίνητά τους στους δασικούς και όχι μόνο, δρόμους του χωριού, συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης”, ενώ ακολούθησε ο κατάλογος των ονομάτων όσων συμμετέχουν.
Οσοι προθυμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν ξεκίνησαν άμεσα τις περιπολίες τους. Το κυριότερο όμως είναι πως προσέφεραν εαυτούς στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας, κάτι που σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή κριθεί απαραίτητο, θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.