ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΠΑΔΟΥ | Αγανάκτηση για τα προβλήματα από τα οικιακά λύματα

Αγανάκτηση και οργή αισθάνεται ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων του νησιού που μένουν σε περιοχές οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΖ. Μία από αυτές είναι και το Καλλιπάδο, κάτοικοι του οποίου έρχονται συχνά σε παρεξηγήσεις μεταξύ τους για έναν και μόνο λόγο: γιατί κάποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκκενώνουν τους οικιακούς βόθρους με ιδιώτες λυματομεταφορείς, καθώς το κόστος είναι υψηλό.
Όπως είναι γνωστό, οι ιδιώτες λυματομεταφορείς άσκησαν ασφαλιστικά μέτρα στη ΔΕΥΑΖ γιατί τα βυτία της πραγματοποιούσαν εκκενώσεις βόθρων, καθώς πρόκειται για δημοτικό οργανισμό-επιχείρηση και δεν έχει δικαίωμα για τέτοια δραστηριότητα.
Επί χρόνια η ΔΕΥΑΖ παρείχε αυτή την υπηρεσία στους πολίτες και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές, εξυπηρετώντας σε μεγάλο βαθμό ακόμη και τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το ποσό δεν ξεπερνούσε τα 20 με 30 ευρώ.
Μετά την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων στη ΔΕΥΑΖ και την αποκλειστική παροχή αυτής της υπηρεσίας από ιδιώτες μεταφορείς λυμάτων, τα πράγματα άλλαξαν. Το ποσό για κάθε εκκένωση οικιακού βόθρου κυμαίνεται από 80 έως 100 ευρώ! Πολλές οικίες είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιούν περισσότερε από μία εκκενώσεις το μήνα, με αποτέλεσμα το κόστος να εκτοξεύεται στα ύψη.

Η κα Αντωνία Κόκλα, κάτοικος Καλλιπάδου, έφτασε στο σημείο να αναγκαστεί να μην χρησιμοποιεί το πλυντήριο ή να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό πλύσεων π.χ. των πιάτων, γιατί ο βόθρος της οικίας της έχει χειλίσει και τα λύματα διαρρέουν σε παρακείμενη κατοικία. «Ο γείτονάς μου κάλεσε την Υγειονομική Υπηρεσία. Είχε δίκιο αλλά κι εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Δεν έχω 100 ευρώ να δίνω κάθε μήνα για το βόθρο», λέει η κα Κόκλα.
Ο γείτονάς της, κ. Νίκος Χαρακτινός, σκέφτεται μέχρι και τη μετακόμιση από την ιδιόκτητη οικία του λόγω του προβλήματος της γειτόνισσάς του, αφού τα λύματα του βόθρου της πλημμυρίζουν την αυλή του. Όπως λέει, κατανοεί το πρόβλημά της αλλά δεν ξέρει τι να πράξει, αφού από τη ΔΕΥΑΖ δεν μπορεί να περιμένει το παραμικρό, ενώ αναρωτιέται πού πηγαίνουν τα δημοτικά τέλη που πληρώνει ως πολίτης και συνδρομητής της ΔΕΥΑΖ.
Όταν οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στη ΔΕΥΑΖ, έλαβαν την αναπόφευκτη απάντηση ότι «η Εισαγγελία και η Αστυνομία έχουν απαγορεύσει την εκκένωση βόθρων από οχήματα της Επιχείρησης και ότι πλέον αυτά είναι μόνον για ιδία χρήση», λέει η κα Κόκλα.