ΟΙ “ΜΑΝΩΛΙΕΣ” ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ | Με χορούς και τραγούδια ξεσήκωσαν το Μώλο (φωτο)

Στο Μώλο Φθιώτιδας ταξίδεψε και δίδαξε τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Μανώλιες” προκειμένου να συμμετάσχει, μετά από τιμητική πρόσκλησηπου έλαβε, με το χορευτικό του συγκρότημα “Ατζάρντο” στο “10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών” που διοργάνωσε ο τοπικός Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Μώλου.
Πρόκειται για ένα θεσμό – παράδοση φθινοπωρινών φεστιβάλ για την ευρύτερη περιοχή που σηματοδοτεί την 10 χρονη λειτουργία του συλλόγου Μώλου.
Η εκδήλωσε έγινε στον ευρύχωρο προαύλειο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, το οποίο στεγάζει το αρκετά πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο Μώλου “Αθανάσιος Πισλής”, που εκθέτει και τα περίπου 100 αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρίνα Καφαντάρη που συντόνισε και την εκδήλωση, ο Αντιδήμαρχος Μώλου Δημήτρης Κριτζόβας, η Πρόεδρος της Χορωδίας Μώλου Κούλα Κερασιώτη, που συμμετείχε στην εκδήλωση με τραγούδια υπό την Διευθυνση του Μαέστρου Αντώνη Μπαλή, και η Πρόεδρος της Ένωσης Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων Κική Νικοπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ μεγάλη ενώ πολλά ήταν τα συγκροτήματα από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Όσο για το γλέντι που ακολούθησε περιελάμβανε ζωντανή μουσική και διήρκεσε μέχρι πρωίας.

Το κοινό ενθουσιάστηκε πολύ και ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν τα μέλη του χορευτικού τμήματος φορώντας λαϊκές ενδυμασίες, παρουσίασαν, με μεγάλη επιτυχία, Λαϊκούς Χορούς της Ζακύνθου. Όλοι οι παρευρισκόμενοι μίλησαν με κολακευτικά λόγια για την άψογη παρουσία του συγκροτήματος καθώς και των κανταδόρων και ένιωσαν υπερήφανοι ότι υπάρχουν ακόμα άτομα σήμερα που ασχολούνται τόσο πιστά και επιμελημένα με τη μουσικοχορευτική μας παράδοση.
Οι “Μανώλιες” είναι ένας σύλλογος που, παρά το “νεαρό” της ηλικίας του υπηρετεί με μεράκι και αγάπη το σμίξιμο παραδόσεων από κάθε γωνιά της χώρας μέσα από τον πολιτισμό. Κάθε ιδιαιτερότητα, κάθε μουσική και χορός και κάθε κουλτούρα, από κάθε γωνιά της χώρας, φροντίζουν να τους οδηγεί σε ανταλλαγές παράδοσης. “Έχει τεράστια επιτυχία και ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος και αυτό μας ικανοποιεί. Αποδεικνύει πως το μεράκι και ο κόπος μας δεν πάει χαμένος”, δηλώνουν τα μέλη του “Αντιθέτως παίρνουμε κουράγιο να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και να παράγουμε πολιτισμό βάζοντας και εμείς το δικό μας λιθαράκι σε αυτό που λέμε παράδοση και πρέπει να πάει ένα βήμα εμπρός”. Δεν μένουν σε αυτά, αλλά προγραμματίζουν πολλά καλλιτεχνικά και πολιτιστικά γεγονότα για το 2017, από αυτά που μάς έχει συνηθίσει άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια.