ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΟΓΟΥ “ΑΛΗΘΩΣ” | Γιορτή Οικολογίας, με Αγιασμό και ομιλία με βιοϊατρικό θέμα

Mια Γιορτή Οικολογίας, αποτέλεσε η πρώτη εφετινή δράση της νέας περιόδου του Κέντρου Λόγου της Ενορίας Μπανάτου “ΑΛΗΘΩΣ” η οποία πραγματοποιήθηκε, στο πλάτωμα μπροστά στο ενοριακό Παρεκκλήσιο της Παλαιάς Βλαχέραινας. Στον τόπο της γιορταστικής σύναξης κατέφθασαν κληρικοί και λαϊκοί, με πρώτους τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ και τον Πρόεδρο Μπανάτου Τιμόθεο Στραβοπόδη.
Ως γνωστόν, η 1η Σεπτεμβρίου αποτελεί την Εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο από 28ετίας την έχει ανακηρύξει Ημέρα αναπέμψεως ευχών και προσευχών υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Κάθε τέτοια ημέρα μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος προσφυέστατα έχει ονομασθεί “Πράσινος Πατριάρχης”, εξαπολύει Μήνυμα οικολογικής ευαισθητοποίησης.

Η σύναξη περιελάμβανε:
α) Αγιασμό με το Χέρι του Αγίου Διονυσίου, για την έναρξη των συνάξεων του ζ΄ κύκλου δράσεων του Κέντρου, το οποίο μετέφερε ευγενώς ο Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, Αρχ. Διονύσιος Λιβέρης.
β) Ειδική Δέηση υπέρ του Φυσικού Περιβάλλοντος, η οποία έχει ποιηθεί από αρκετών ετών τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, με ανάθεση του Μητροπολίτου Ζακύνθου (νυν Δωδώνης) κ. Χρυσοστόμου, στοιχούμενη στην προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπέρ του πολυτραυματιζόμενου Περιβάλλοντός μας. Φέτος ιδιαίτερα και μάλιστα στο “Φιόρο του Λεβάντε” είχε ιδιαίτερη επικαιρότητα να αναγνωσθεί, δεδομένων των βιβλικών Πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, στην ορεινή Ζάκυνθο.
Τον Αγιασμό και την Δέηση τέλεσε ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος -στο τέλος- ευχήθηκε καλή επιτυχία στην νέα χρονιά μορφωτικών δράσεων του “Αληθώς”.
γ) Ομιλία βιοϊατρικού ενδιαφέροντος από τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, Ιατρό Πέτρο Στραβοπόδη, με θέμα: “Η παρέμβαση της Ιατρικής Βιοτεχνολογίας στον γενετικό κώδικα (DNA) έμψυχων και άψυχων όντων. Συνδημιουργία ή κίνδυνος παραχάραξης της Δημιουργίας; Αναζήτηση των ορίων”. Ο έγκριτος και έμπειρος επιστήμονας, στην 20λεπτη ομιλία του, κατόρθωσε να μεταδώσει εκλαϊκευμένες στο κοινό, γνώσεις, έννοιες και συλλογιστικές ιδιαίτερα δύσκολες, όχι μονάχα από πλευράς επιστημονικής-ιατρικής, αλλά και ηθικής, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση επιτεύξεων της ιατρικής βιοτεχνολογίας είναι απόλυτη χρεία να συνυπολογίζεται ο παράγοντας Πρόσωπο. Οι ακροατές καταχειροκρότησαν τον ομιλητή και τον ευχαρίστησαν για την εξαίρετη, κατανοητή και άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του. Τέλος, η Οικογένεια της κ. Στέλλας Στραβοπόδη, υπεύθυνης για την ευπρέπεια και καλή λειτουργία του ναΰδρίου της Βλαχέραινας, προσέφερε σε όλους κεράσματα.