ΖΑΚΥΝΘΟΣ – ΓΑΪΤΑΝΙ | Με κατάνυξη ο εορτασμός και η λιτανεία του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός (φωτο)

Λίγες ημέρες μετά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Ζακύνθου Άγιο Διονύσιο, εόρτασε το νησί μας με κάθε εκκλησιαστική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια τη μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός, το σκήνωμα του οποίου φυλάσσεται στο χωριό Γαϊτάνι, μεταφερμένο εκεί από τους συμπατριώτες του πρόσφυγες, μετά την πτώση της Μεγαλονήσου. Οι λειτουργικές συνάξεις ξεκίνησαν προχθές, ενώ κορυφώθηκαν χθες με την Ιερά Παράκληση και στη συνέχεια την Λιτάνευση του τιμίου Λειψάνου στους δρόμους του Γαϊτανίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονυσίου και τη συμμετοχή των αρχών, κλήρου, λαού και της δημοτικής φιλαρμονικής.

Η Ζάκυνθος δεν είναι μόνο θάλασσα και παραλίες αλλά έχει μια ιστορία και έναν πολιτισμό που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Μέσα στους αιώνες, οι λαϊκές γιορτές θρησκευτικού χαρακτήρα, των οποίων η παράδοση ακολουθείται μέχρι σήμερα, αντιπροσώπευαν στιγμές συνεύρεσης και διασκέδασης ιδίως για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις που ήταν αποκλεισμένες από τις άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
“Ο Άγιος Ιωσήφ, ο επονομαζόμενος Σαμάκος, γεννήθηκε το 1440, λίγα χρόνια δηλαδή πριν την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, στο χωριό των Κεράμων, που είναι το σημερινό χωριό Αζωκέραμο της επαρχίας Σητείας της Κρήτης. Έζησε ασκητικά, απέκτησε τη φήμη αγίου ανδρός και μέχρι σήμερα θαυματουργεί αδιάλειπτα με το άφθαρτο ιερό σκήνωμά του στο ευλογημένο νησί της Ζακύνθου… Το 1669 οι Αγαρηνοί κατέλαβαν τον Χάνδακα και ο ευλαβής ιερέας Αντώνιος Αρμάκης μετέφερε στις 29 Αυγούστου 1669 το ιερό και σεβάσμιο λείψανο του θαυματουργού Αγίου Ιωσήφ του Σαμάκου στη Ζάκυνθο. Αρχικά το τοποθέτησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Μαντινειού στα Ξηροβούνια Γαϊτανίου, όπου έμεινε μέχρι το 1915. Το 1915 μεταφέρθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Παντοκράτορος στο χωριό Γαϊτάνι της Ζακύνθου, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα ως αδιάλειπτος πηγή αγιασμού και χάριτος”.