Καρπούζι γλυκό κουταλιού

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Υλικά
1 kg. χοντρή φλούδα καρπουζιού
2 kg. ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
½ ποτήρι ασβέστη
1 ½ φλιτζανάκι χυμό λεμονιού
1 Βανίλια λοβός
2 κανέλες ξύλο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε λεπτά την πράσινη φλούδα και αφαιρούμε καλά την κόκκινη ψίχα από μέσα, έτσι ώστε να μείνει μόνο το άσπρο μέρος. Κόβουμε τις φλούδες σε τετράγωνα ή Μακρόστενα κομμάτια.
Διαλύουμε τον ασβέστη σε λεκάνη με νερό, τόσο που να καλύπτει τις φλούδες, και τις αφήνουμε για 3 ώρες. Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Αλλάζουμε το νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ψηθούν. Ρίχνουμε τις φλούδες σε παγωμένο νερό με το χυμό λεμονιού για δύο ώρες, για να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνοντας από πάνω τη ζάχαρη και το νερό. Τις αφήνουμε για 2 ώρες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε το γλυκό για 15 λεπτά, περίπου, και το αφήνουμε στην κατσαρόλα μέχρι την επομένη μέρα.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε, ξανά, το γλυκό μαζί με την Βανίλια και το αφήνουμε να δέσει καλά. Στο τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσεις για άλλα 10 λεπτά. Βάζουμε το γλυκό ζεστό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε για 10 λεπτά.