«ΟΙΝΟΛΠΙΑ 2017» | Η γιορτή του τρύγου που λατρεύουν τα παιδιά

Για μία ακόμη χρονιά έγινε μία από τις πιο πρωτότυπες και αυθεντικά χαρούμενες εκδηλώσεις που σηματοδοτούν το τέλος του καλοκαιριού και την εποχή του τρύγου. Πρόκειται για τα «Οινόλπια», τη γιορτή για την έναρξη του φθινοπώρου και του τρύγου, που οργανώνει στο χώρο των εγκαταστάσεών του το Οινοποιείο «Οινόλπη», στην Αγρία του Μαχαιράδου.


Μουσική ζακυθινή από παλιούς κανταδόρους όπως ο Λυκούργος Μποζίκης και χοροί του νησιού από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαχαιράδου «Η Αγία Μαύρα» έδωσαν άλλο χρώμα στη γιορτή, ενώ η στιγμή που όλοι περίμεναν, ιδιαίτερα τα πιτσιρίκια, είναι όταν ξεκίνησε στο ληνό το πάτημα των σταφυλιών. Δεκάδες ενθουσιασμένα μικρά παιδιά έζησαν μια πραγματική γιορτή, πατώντας με τα γυμνά τους πόδια τα σταφύλια για να φτιαχτεί, εθιμοτυπικά και συμβολικά, το πρώτο κρασί της χρονιάς.

Οσο για τους μεγάλους, απόλαυσαν μια πραγματικά εύθυμη βραδιά, που, εκτός από μουσική και χορούς συμπληρώθηκε από ένα αυθεντικά ζακυνθινό τραπέζι, λιτό και απλό αλλά με όλα τα αρώματα και τις γεύσεις τις ζακυνθινής γης: ντομάτα, ζυμωτό ψωμί, λάδι, σταφύλια και τυρί ντόπιο. «Φτωχικά και όμορφα», όπως λέει ο εμπνευστής της εκδήλωσης, Οινοποιός Τιμόθεος Χριστόφορος.
Ο κόσμος απόλαυσε χορό και τραγούδι και με μεγάλο κέφι παρακολούθησε τα μικρά παιδιά να πατούν τα σταφύλια και να γελούν γεμάτα χαρά και ενθουσιασμό.

Τα «Οινόλπια» αποτελούν θεσμό για τους Ζακυνθινούς αφού πραγματοποιούνται με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, ανελλιπώς από το 2012. «Το πιο όμορφο και σημαντικό της γιορτής είναι ότι συναντιόμαστε ξανά με τους περσινούς καλεσμένους μας, κάτι που σημαίνει ότι είμαστε όλοι γεροί και δυνατοί και ανταμώνουμε και πάλι», λέει ο κ. Χριστόφορος. Χορτασμένοι από τη μεθυστική μυρωδιά του πατημένου σταφυλιού και του εξαίρετου κρασιού, οι καλεσμένοι τη γιορτής ανανέωσαν το ραντεβού τους στα επόμενα Οινόλπια που ευχόμαστε να στεφθούν από την ίδια επιτυχία.

ΦΩΤΟ: Θ. ΓΚΟΥΓΙΑΣ – ΜΠ. ΣΙΓΟΥΡΟΣ