ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | Αίτημα ενίσχυση του ΦοΔΣΑ ΜΕ 300.000 ευρώ

Διχασμένη φάνηκε η δημοτική πλειοψηφία στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια συζήτησης που αφορούσε το πρόβλημα της προβληματικής αποκομιδής των απορριμμάτων. Από τη μία πλευρά ήταν το Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ, που τοποθετήθηκε μέσω του προέδρου, Παναγιώτη Μυλωνά και του αντιπροέδρου, Τάσου Μποτώνη. Η πλευρά αυτή υποστήριξε ότι τα οικονομικά του Φορέα δεν επιτρέπουν την ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς υπάρχει πρόβλημα με τις δαπάνες καυσίμων, ελαστικών κι συντήρησης των οχημάτων, καθώς και λόγω της έλλειψης προσωπικού, αφού έληξε η δίμηνη σύμβαση ενός σημαντικού αριθμού εποχικών υπαλλήλων στην καθαριότητα.
Από την άλλη μεριά, ο Δήμος, δια του κ. Κολοκοτσά, επιμένει πως είναι αδύνατο να στηρίξει οικονομικά το Φορέα από τη στιγμή που τα ταμεία του είναι άδεια.
Η σημαντικότερη ωστόσο εξέλιξη της συνεδρίασης ήταν πως ψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση που κατέθεσε -λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης- ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τη Ζάκυνθο», Γιώργος Αρμένης, προς το Σώμα, που ζητά την υποβολή αιτήματος από το Δήμο Ζακύνθου, προς τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, για έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 300.000, λόγω των προβλημάτων που ενέσκηψαν όλο το χειμώνα λόγω της μη αποκομιδής.
Με την προϋπόθεση να γίνει μια ακριβής καταγραφή όλων των έκτακτων ενεργειών στις οποίες προέβησαν Δήμος Και ΦοΔΣΑ στη διάρκεια του χειμώνα, η πρόταση που θα κατατεθεί ζητά από το κράτος ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα που ήδη γίνεται έντονα αισθητό στο νησί, κυρίως στην πόλη, εν μέσω μάλιστα της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Όπως εύστοχα τονίστηκε από Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης, είναι δώρον άδωρον η πρόοδος των εργασιών στο Λίβα (όσο έχουν προχωρήσει τα έργα), αν δεν συνεχίζεται εύρυθμα η αποκομιδή των χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά στο νησί το καλοκαίρι. «Χωρίς οχήματα, χωρίς προσωπικό να κάνει την αποκομιδή, κάνουμε μία τρύπα στον νερό», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργο Κωνσταντίνου. Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε να κατονομαστούν και να καταγγελθούν επώνυμα οι μεγαλοοφειλέτες προς το Δήμο, τους οποίους πολλάκις επικαλείται ο κ. Κολοκοτσάς ως εκ των βασικών αιτιών της οικονομικής ένδειας του Δήμου αλλά να έχει προηγηθεί η πλήρης καταγραφή των προβλημάτων.
Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της πρότασης κ. Αρμένης, «από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, ο Δήμος και ο ΦοΔΣΑ έχουν προχωρήσει σε δαπάνες όχι τόσο για τα λειτουργικά έξοδα του Φορέα, όσο για έργα. Αυτά ακριβώς τα έργα και οι υποδομές ζητάμε να χρηματοδοτηθούν ώστε απελευθερωθούν πόροι και να κυλήσει ομαλότερα η λειτουργία Φορέα και Δήμου».