ΖΑΚΥΝΘΟΣ | “ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ” | Μουσική και χορευτική περιπλάνηση στην παράδοση (φωτο)

Την καθιερωμένη “Γιορτή της Μαύρης Σταφίδας” διοργάνωσε και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακηνάδου, στην πλατεία του χωριού. Είναι μια γιορτή για τον πάλαι ποτέ “μαύρο χρυσό” της Ζακύνθου, τη σταφίδα, που έθρεψε γενιές και γενιές Ζακυνθινών και χάρισε στο νησί φήμη και πλούτο για αιώνες ενώ εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα βασική πηγή πλούτου για το νησί μας. Στη “Γιορτή της Μαύρης Σταφίδας” που πραγματοποιείται εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια και αποτελεί πολιτιστικό και γιορτινό θεσμό του νησιού, παρουσιάζεται αναπαράσταση του λιχνίσματος της σταφίδας, δηλαδή του καθαρισμού της από κλαδάκια και ξένα σώματα, ώστε να βγει πεντακάθαρη και ατόφια, έτοιμη για τις αγορές του εξωτερικού, κυρίως της Βρετανίας που αποτελεί και το βασικό αγοραστή του ζακυνθινού μαύρου χρυσού, εδώ και αιώνες.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό τμήμα της εκδήλωσης είναι ακριβώς αυτό το στάδιο, το λίχνισμα, με τη “μάκινα”, το χειροκίνητο μηχάνημα δηλαδή στο οποίο γίνεται ο καθαρισμός του καρπού. Στο δρώμενο, γίνεται ακριβής αναπαράσταση της διαδικασίας και μάλιστα με όλα τα έθιμα που το συνοδεύουν, όπως για παράδειγμα το ότι ένα μικρό παιδί κάθεται στην κορυφή του μηχανήματος, για καλή τύχη, καλή σοδειά.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν χοροί από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου, με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος “Πεντάηχον”. Στη γιορτή, χόρεψαν χορούς από τη Ζάκυνθο, τη Δράμα, την Τζιά, τα Μέγαρα, την Πελοπόννησο, την Πάρο και τη Νάξο μεταφέροντας έστω και νοητά τους παριστάμενους σε άλλους τόπους, πολιτισμούς και κουλτούρες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Π. Κολοκοτσάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού, Θ. Καμπίτσης και άλλοι. Η συμμετοχή του κόσμου, για μία ακόμη χρονιά, ήταν τεράστια, με τους καλεσμένους να γεμίζουν ασφυκτικά την πλατεία και να απολαμβάνουν κεράσματα σταφίδας και βέβαια, άφθονο κρασί, όλα εντελώς δωρεάν!