Βασιλικός φωτιά | Μάχη με τις φλόγες από ιδιώτες για να σωθεί το «Ψηλό Περνάρι» (φώτο & video)

Στο πανέμορφο και πολύ παλιό δάσος με τα αγέροχα πεύκα, στο Ψηλό Περνάρι, έφθασε νωρίς το μεσημέρι η φωτιά που ξέσπασε στη θέση Κεραίες στην Ντορέτα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Βασιλικού.

Μερικές ρίψεις από το ελικόπτερο, ήταν αρκετές για να χτυπηθεί και να ελεγχθεί η φωτιά. Δύο περίπου ώρες αργότερα οι δυνατοί άνεμοι αναζωπύρωσαν ένα μέτωπο το οποίο κινήθηκε προς τα Νότια και συγκεκριμένα στην περιοχή Ψηλό Περνάρι.

https://www.youtube.com/watch?v=vozYwWF612Q

Στην περιοχή επιχειρεί πολύ μικρή δύναμη της πυροσβεστικής με δύο οχήματα, αλλά με την πολύτιμη και ουσιώδη βοήθεια των κατοίκων του Βασιλικού αυτή την ώρα γίνεται μάχη να μην εξαπλωθεί.
Στο σημείο βρίσκεται Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς με τον Αντιδήμαρχο Κώστα Κόκλα και τον πρόεδρο του Δ.Δ. Βασιλικού Πέτρο Γιαννούλη – Αδά

Ενα μέτωπο κινήθηκε από την Ντορέτα προς την θάλασσα, ανάμεσα Δάφνη και Γέρακα.
Από το ρεπορτάζ που κάναμε επί τόπου, οφείλουμε να αποτυπώσουμε ότι αν σώθηκε ή απόψε σωθεί, τόσο το Ψηλό Περνάρι, όσο και τα Κανόνια, η αλήθεια είναι ότι το μέτωπο έκοψαν οι χωμάτινοι δρόμοι που είχε διανοίξει πάνω στις πλαγιές ο ιδιοκτήτης στην περιοχή.

Αυτό το λέμε, διότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ιδιοκτήτης κυνηγήθηκε όσο κανείς άλλος (δικαστήρια, μηνύσεις, αστυνομίες), για αυτή την διάνοιξη – η οποία έγινε με δικό του κόστος – ειδικά από τον Φορές Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου.
Το ζήτημα είναι όμως ότι από αυτή την πύρινη κόλαση, το Θαλάσσιο Πάρκο και οι υποτιθέμενοι φύλακες και διοικητικοί του υπάλληλοι, ήταν απόντες.
Εδώ φαίνεται το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και όχι μόνο στα γραφεία…
Προφανώς υπάρχουν για να δημιουργούν προβλήματα και όχι για να λύνουν ή να συνδράμουν τους έρμους κατοίκους…

Αν δεν ήταν οι ιδιοκτήτες και οι κάτοικοι και οι χωματένιες διαμορφώσεις μαζί με την καθαριότητα και τις τεράστιες δεξαμενές νερού πρόληψης, η φωτιά θα είχε φθάσει στο Γέρακα. Οφείλουμε να το παραδεχτούμε.