ΣΤΗ ΒΑΡΔΙΟΛΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟΥ | Ένα μοναδικό ταξίδι στα “Μυστικά Τοπία” του Μπ. Πυλαρινού (φωτο)

Tην τελευταία του ζωγραφική δουλειά “Μυστικά Τοπία” σε έναν πολύ ιδιαίτερο ιστορικό υπαίθριο χώρο της Ζακύνθου, στη βαρδιόλα του Πλάνου, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο κοινό της Ζακύνθου ο συμπατριώτης μας Μπάμπης Πυλαρινός. Η Εφορεία, μετά από πρόταση του καλλιτέχνη, επεχείρησε για πρώτη φορά να οργανωθεί μια εικαστική εκδήλωση στο χώρο αυτό, στοχευοντας, παράλληλα με την έκθεση, το κοινό να γνωρίσει μία από τις βαρδιόλες του νησιού, δηλαδή τα μικρά λιθόδμητα παρατηρητήρια στη ΒΑ πλευρά του νησιού που είχαν ως σκοπό την κατόπτευση του πελάγους και τη ειδοποίηση των κατοίκων και των αρχών για την ύπαρξη κάποιου ύποπτου πλοίου επί Ενετοκρατίας. Δεξιά από την είσοδο της βαρδιόλας βρίσκεται ανάγλυφος ο Λέοντας του Αγίου Μάρκου, το βενετσιάνικο σύμβολο, και από την άλλη μεριά το οικόσημο της οικογένειας του προβλεπτή Ζακύνθου Claudio Gherardini κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου κατασκευάστηκαν οι βαρδιόλες.

Τα Μυστικά Τοπία είναι μέρη υποβλητικά, όπου αισθάνεσαι έναν ηλεκτρισμό, σε μαγεύουν, σε καθηλώνουν. Μερικά τοπία από αυτά έχουν κάτι από την ελληνικότητα που οραματίστηκε η γενιά του ’30. Παλιά καφενεία ή παραλιακά κεντράκια που έχει ζωγραφίσει ο Γιάννης Τσαρούχης, γειτονιές της Αθήνας του Σπύρου Βασιλείου. Άλλα πάλι τοπία είναι τόσο συνηθισμένα, αλλά όταν τα βλέπεις στα έργα αυτά, γίνονται μυθικά-μυστικά, καθαγιάζονται, όπως μια συνηθισμένη πολυκατοικία στου Ζωγράφου, χτισμένη γύρω στο 1970, με κεραίες, ηλιακούς, δόμα, παράθυρο στον ακάλυπτο.


Άκρως συγκινητική η ανάρτιση της αδελφής του καλλιτέχη, Έφης Πυλαρινού η οποία στη σελίδα της στο facebook γράφει: «Η εκθεση του Μπάμπη Πυλαρινού ηταν μια μοναδικη εμπειρια. Υπαρχουν καποιοι καλλιτεχνες που κανουν «Αποκρυψεις», αλλα ο Μπαμπης «αιφνιδιασε» με «Αποκαλυψεις». Και μαλιστα στο ιδιο μας τον τοπο, στο νησι, 5χλμ απο τη χωρα!
Καποιοι καλλιτεχνες δημιουργουν εργα εξωτερικου χωρου, με μονιμη θεση στη φυση. Ο Μπαμπης ζωγραφησε τη γαληνη, το παιχνιδισμα της φυσης και τολμησε να το μοιραστει για λιγο μαζι μας. Και σιωπηλα να μας υποσχεθει οτι για 1 η 2 χρονια θα δουλευει για μονο μια βραδια! Και ασυνειδητα να μας προτεινει οτι η γαληνη της φυσης ειναι παντα εκει και μας περιμενει, εστω και για λιγο (Αρκει)».

Ο Μπάμπης Πυλαρινός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1966. Ζωγραφίζει, αγιογραφεί φορητές εικόνες και τοιχογραφικά σύνολα σε εκκλησίες, εικονογραφεί παιδικά βιβλία και διδάσκει βυζαντινή ζωγραφική. Εκθέτει τα έργα του περιοδικά, στην Αθήνα στο εργαστήριό του, στο Παρίσι (Gallery Rivoly 59, Desmos και Melkart) και στη Ζάκυνθο σε υπαίθρια σημεία ιστορικού και φυσικού ενδιαφέροντος.