ΖΑΚΥΝΘΟΣ | Μουσικό σεργιάνι στην παράδοση με χορούς και καντάδες από τις «Μανόλιες» (φωτο)

Βραδάκι και οι δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν και μοσχοβόλησαν από ζακυνθινές μελωδίες, χορούς και καντάδες κάνοντας τους συμμετέχοντες να αναπολήσουν την παλιά Ζάκυνθο. Κιθάρες, μαντολίνα και υπέροχες φωνές, γέμισαν την Αλεξάνδρου Ρώμα, σε όλο το μήκος της, καταλήγοντας στην πλατεία Αγίου Μάρκου.
Και για όσους δεν το γνώριζαν ήταν το τρίτο κατά σειρά για το φετινό καλοκαίρι μουσικό σεργιάνι στην παράδοση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Μανόλιες” και το χορευτικό τμήμα του “Ατζάρντο”.

Στη διαδρομή, η χαρούμενη μουσική συντροφιά, συνοδευόμενη από πολλά μέλη του πολιτιστικού συλλόγου “Μανόλιες”, ντόπιους και ξένους επισκέπτες που τους ακολουθούσε και τραγουδούσε μαζί τους, αγαπημένες ζακυνθινές μελωδίες, σταματούσε σε διάφορα σημεία, μετατρέποντας τη βόλτα, σε μια ζωντανή παρέα στην οποία προστίθεντο ολοένα και περισσότερος κόσμος. Καταλήγοντας στην Πλατεία Σολωμού παρουσίασαν την σάτιρα “Τα γερόντια από το Τζάντε” διακωμωδώντας την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.
Μόνο που αυτή τη φορά το σεργιάνι τους είχε και μια ιδιαιτερότητα την παρουσία των μελών του πολιτιστικού συλλόγου Κατακόλου “Ο Φάρος”, ανταποδίδοντας την επίσκεψη που είχε κάνει στις αρχές του μήνα η Ζακυνθινή αποστολή συμμετέχοντας στις εορτές για την υποδοχή του Αυγούστου.

Το κοινό ενθουσιάστηκε πολύ και ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν τα μέλη του χορευτικού τμήματος φορώντας λαϊκές ενδυμασίες, παρουσίασαν, με μεγάλη επιτυχία, Λαϊκούς Χορούς της Ζακύνθου. Όλοι οι παρευρισκόμενοι μίλησαν με κολακευτικά λόγια για την άψογη παρουσία του συγκροτήματος καθώς και των κανταδόρων και ένιωσαν υπερήφανοι ότι υπάρχουν ακόμα άτομα σήμερα που ασχολούνται τόσο πιστά και επιμελημένα με τη μουσικοχορευτική μας παράδοση.

“Έχει τεράστια επιτυχία και ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος και αυτό μας ικανοποιεί. Αποδεικνύει πως το μεράκι και ο κόπος μας δεν πάει χαμένος. Αντιθέτως παίρνουμε κουράγιο να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και να παράγουμε πολιτισμό βάζοντας και εμείς το δικό μας λιθαράκι σε αυτό που λέμε παράδοση και πρέπει να πάει ένα βήμα εμπρός. Πρόκειται για εκείνες τις στιγμές που εμείς οι Ζακυνθινοί, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον με αφορμή κάποιο τυχαίο γεγονός, αισθανόμαστε εντονότατα ένα συναίσθημα υπερηφάνειας για το ότι γεννηθήκαμε και ανατραφήκαμε σε αυτό το ευλογημένο νησι”, δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Ντίνος Κωστάκης.

Οι “Μανόλιες” είναι ένας σύλλογος που, παρά το “νεαρό” της ηλικίας του υπηρετεί με μεράκι και αγάπη το σμίξιμο παραδόσεων από κάθε γωνιά της χώρας μέσα από τον πολιτισμό. Κάθε ιδιαιτερότητα, κάθε μουσική και χορός και κάθε κουλτούρα, από κάθε γωνιά της χώρας, φροντίζουν να τους οδηγεί σε ανταλλαγές παράδοσης.
Δεν μένει σε αυτά, αλλά προγραμματίζει πολλά καλλιτεχνικά και πολιτιστικά γεγονότα για το 2017, από αυτά που μάς έχει συνηθίσει άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια.