Στροφάδια 6.8.2017 | Αποστολή για την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, λειτουργούντος του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου

Πραγματοποιήθηκε και φέτος την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017, η εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Στροφάδια, λειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

Η Μονή των Στροφάδων φέρει την ονομασία της «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος» και γι’ αυτό, τα τελευταία χρόνια, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, επικεφαλής μικρής ομάδας Ζακυνθινών, ταξιδεύουν στα Στροφάδια, προκειμένου να λειτουργηθεί ο Ιερός αυτός Τόπος.

Στην ομάδα πάντα συμμετέχουν ψάλτες προκειμένου να συμπληρώνεται τετράφωνος χορός, σύμφωνα με τις Ζακυνθινές παραδόσεις.
Κάθε χρόνο δημιουργείται μια μικρή ομάδα με πρωτοβουλία των Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος.

Με κατάνυξη ολοκληρώθηκε η αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο πέρας αυτής, όπως ορίζει η παράδοση της ημέρας, ο μητροπολίτης ευλόγησε τα πρώτα σταφύλια του τρυγητή.

Φέτος εψάλει Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του προσφάτως κοιμηθέντος Ιερομονάχου Γρηγορίου Κλάδη, του τελευταίου μοναχού των Στροφάδων.

Στο ημιυπαίθριο γιορτινό τραπέζι, δεν έλειψε τίποτα από τα θαλασσινά που ορίζει το τυπικό της ημέρας, με κυρίαρχο τον Μπακαλάο Σαβόρε με αλιάδα!
Η ευχή όλως ήταν «και του χρόνου πάλι όλοι εδώ».

Ήταν στιγμές γεμάτες δέος, συγκινήσεις, θαυμασμό, συγκλονιστικές εικόνες, όμορφες ιστορίες, περιηγήσεις και προσευχή στον τάφο και την σκήτη του Αγίου Διονυσίου.

Η σπηλιά (σκήτη) του Αγίου Διονυσίου

Τα νησιά είναι ένα μοναδικό μνημείο της φύσης.

Το δάσος με τα σπάνια κέδρα των Στροφάδων. Μοναδικό μνημείο φύσης της Μεσογείου

Η ημέρα συνέπεσε με τον θερισμό του σταριού, μπροστά από τον πύργο του μοναστηριού.

Για τα ταχύπλοα της μεταφοράς φρόντισαν ο Νίκος και Τάσης Πελάκης και ο Χρήστος Πέττας.

Η «ΗΜΕΡΑ» όπως κάθε χρόνο έδωσε το παρόν καταγράφοντας το έθιμο.

Τα συναισθήματα αγανάκτησης όλως, ήταν διάχυτα, σχετικά με την διοικητική και πολιτική αδιαφορία για την διάσωση αυτού του φοβερού Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου μνημείου του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων, το οποίο επλήγει θανάσιμα από τον καταστροφικό σεισμό του 1997.
Είναι απορίας άξιο, γιατί η Ελληνική πολιτεία, 20 χρόνια τώρα εμπαίζει τόσο την εκκλησιαστική αρχή όσο και τον ίδιο τον Ελληνισμό.
Είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ, έστω και την ύστατη τούτη ώρα, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, εφόσον οι μελέτες αποκατάστασης έχουν ολοκληρωθεί από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Διαφορετικά, ο χρόνος ως αδυσώπητος εχθρός θα αποτελειώσει ότι σώθηκε για χιλιετίες!

Ακόμη και ο αγέρωχος και μοναδικός φάρος, που για πολλά χρόνια έσωσε πολλά πλοία από τα βράχια, είναι παραδομένος στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία.

Ο φάρος των Στροφάδων

Φώτο: Σπ. Καμπιώτης @ Fabrizio Polacco