ΖΑΚΥΝΘΟΣ | «Λούστηκε» με φως ο αυγουστιάτικος ουρανός | Εκδήλωση στον Πύργο του Δομενεγίνη… (φωτο)

Μια βραδιά για ρομαντικούς «λουσμένη» με το φως του φεγγαριού ήταν η χθεσινή ενω δύο μοναδικά αστρονομικά φαινόμενα (πανσέληνος και μερική έκλειψη σελήνης) δημιούργησαν ένα σπάνιο θέαμα.
Η έκλειψη έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 21:22 ώρα Ελλάδας και η πανσέληνος στις 22:11. Η σκιά της Γης κάλυψε περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου του φεγγαριού και έγινε ορατή (σε διαφορετικό βαθμό) από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία. Στην Ελλάδα πάραλληλα με το φαινομένο διοργανώθηκαν εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις) για το κοινό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις εορτασμού της πανσελήνου του Αυγούστου 2017 του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, διοργάνωσε Έκθεση γλυπτικής του Χρήστου Μπάρλου με τίτλο «Mare, Terra, Homo sapiens» στον Πύργο Δομενεγίνη στο Αργάσι. Στους δύο ορόφους και στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου εκτέθηκαν πενήντα έργα γλυπτικής, τα οποία θα παραμείνουν και θα εκτίθενται μέχρι τις 20 Αυγούστου. Στη μαγευτική βραδιά υπό το φως της πανσελήνου, το κοινό απόλαυσε και κλασικά κομμάτια για το φεγγάρι από τον πιανίστα Σπ. Δεληγιαννόπουλο.

«Κομμάτια από κέδρους της Μεσογείου, πεύκα, ελιές και κυπαρίσσια από το Ιόνιο, κλαδιά και κορμοί ταξιδεμένοι σε αγαπημένες θάλασσες, πέτρες φαγωμένες από την αλμύρα, τον ήλιο και τη βροχή, γρανάζια, παλιοσίδερα, ατσάλι, μπρούντζος και χαλκός είναι ο ονειρικός μου κόσμος, υλικά που μεταφέρουν τις αναζητήσεις μου και δείχνουν την ιδιαίτερη σχέση μου με το μεγαλείο της φύσης, αλλά και τη δύναμη του Homo sapiens καλλιτέχνη να ονειρεύεται, να ταξιδεύει, να δημιουργεί, να διορθώνει και να ομορφαίνει τον κόσμο γύρω του» (Χρ. Μπάρλος)

Την τιμητική της είχε η πανσέληνος και στο διαδίκτυο αφού χρήστες από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και του εξωτερικού έσπευσαν να φωτογραφίσουν το φεγγάρι και να δημοσιεύσουν τα στιγμιότυπα στα social media.

ΦΩΤΟ: Mpampis Sigouros.