Ραβιόλια γεμιστά με σπανάκι και τυρί

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Για την ζύμη: 4 μερίδες
Σπανάκι (προαιρετικά εάν θέλουμε να γίνουν πράσινα )
300 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
αλάτι στην γεύση
νερό όσο πάρει

Για την γέμιση:
500 gr. σπανάκι φρέκο ή κατεψυγμένο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 gr. τυρί φέτα
100 gr. ανθότυρο
ελαιόλαδο
φρέσκο δυόσμο
αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Εκτέλεση
Για την ζύμη :

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί μέχρι να γίνει μία λεία μπάλα. ( εάν θέλουμε να γίνει η ζυμη μας πράσινη περνάμε 100 gr. σπανάκι από το μουλτι και το προσθέτουμε στην ζύμη ). Μπορούμε εάν θέλουμε να κάνουμε 2 χρώματα ραβιόλια μισή ζύμη πράσινη και την άλλη να την αφήσουμε άσπρη. Αφήνουμε την ζύμη τυλιγμένη με μεμβράνη περίπου 30΄ να ξεκουραστεί. Παίρνουμε ένα μέρος από την ζύμη και το ανοίγουμε με τον λεπτό πλάστη ή με την μηχανή σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορείτε. Θα χρειαστεί αρκετό αλεύρι για το άνοιγμα γιατί αλλίως θα κολλάει η ζύμη.
Στην συνέχεια κόβουμε το φύλλο σε παραλληλόγραμμα και τοποθετούμε 1 κουταλάκι από την γέμιση. Βρέχουμε με ένα πινελάκι τα κενά.
Διπλώνουμε την ζύμη και πατάμε καλά να φύγει ο αέρας και να κολλήσουν καλά τα δύο φύλλα.
Κόβουμε την ζύμη σε μικρά τετράγωνα με το ειδικό οδοντωτό εργαλείο ή με ένα μαχαίρι.
Τοποθετούμε τα ραβιόλια σε λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα για να μην ξεραθούν μέχρι να τα βράσουμε.

Για την γέμιση:
Σε ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι. Στην συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε επίσης μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε – σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε τον φρέσκο δυόσμο.Βάζουμε τα σπανάκια σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε με τα τυριά, τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σας δίνω 2 συνταγές για την σάλτσα εσείς προτιμήστε αυτήν που θέλετε:

Υλικά για την κόκκινη σάλτσα:
3 ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
μαιντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τις πολτοποιημένες ντομάτες, τα φρέσκα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε την σάλτσα για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δέσει.

Υλικά για την πέστο βασιλικού:
200 gr. φρέσκο βασιλικό
100 gr. τριμμένη παρμεζάνα
120 ml. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
50 gr. κουκουνάρι ή καρύδια ψίχα
αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Εκτέλεση
Βάζουμε το σκόρδο και τα κουκουνάρια ή τα καρύδια σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο για να ανακατευτούν καλύτερα. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο σταδιακά.

• Και στης 2 περιπτώσεις όποια σάλτσα και εάν διαλέξετε βράζετε τα ραβιόλι για 4-5 λεπτά, τα στραγγίζετε, τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και ρίχνετε πάνω τους τη σάλτσα. Ανακατέψτε καλά να απλωθεί ομοιόμορφα η σάλτσα και σερβίρετε αμέσως. Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα ραβιόλια με καλό Ντόπιο τυρί Ζακύνθου