ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ | Το διαδίκτυο προδίδει όσες είναι αδήλωτες

Με τη ζήτηση που παρουσιάζει φέτος το νησί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για δείγμα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες για όσους επιθυμούν να κάνουν τις διακοπές τους, συνεχώς επιδεινώνεται η κατάσταση με τις περιπτώσεις παραξενοδοχείας που δεν είναι και λίγες στη Ζάκυνθο.
“Υπάρχουν αρκετές αφού ιδιοκτήτες σημαντικού αριθμού καταλυμάτων, τα ενοικιάζουν χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα σήματα του ΕΟΤ”, σύμφωνα με όσα δηλώνουν τα στελέχη της ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων του νησιού μας. Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνουν πως είναι πολύ εύκολο κάποιος είτε να τα διαφημίσει μέσα από sites χωρίς να χρησιμοποιούν τον αριθμό του σήματος του ΕΟΤ, είτε μέσω τρίτου να προχωρούν στην ενοικίασή τους. Επι της ουσίας επιβεβαιώνεται η μορφή επιδημίας που τείνει να λάβει και στο νησί μας η διάθεση εξοχικών κατοικιών που δεν έχουν καμία πιστοποίηση ή σήμα λειτουργίας ως τουριστικά καταλύματα σε ξένους και έλληνες τουρίστες. Για αυτό το τελευταίο διάστημα και στο νησί πραγματοποιούνται έλεγχοι από στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, αφού προηγουμένως έχουν προσποιηθεί τους ενοικιαστές, κάνουν κράτηση και ακολούθως φτάνουν στο προορισμό τους κάνοντας τα πάντα φύλλο και φτερό.

Χάνουν φόρους και εισφορές
Παράλληλα, στέκονται στο γεγονός ότι ενισχύεται η φοροδιαφυγή καθώς η αγορά κινείται χωρίς να δηλώνεται εισόδημα στην Ελλάδα, ενώ για να γίνει αστική μίσθωση απαιτεί περίοδο τριών μηνών τουλάχιστον. Επι του πρακτέου, αν, λοιπόν, υπολογίσουμε ότι, κατά μέσο όρο, τη θερινή περίοδο μία τέτοια βίλα μπορεί να ενοικιάζεται κατά μέσο όρο 1.000-1.500 ευρώ την εβδομάδα (συνήθως πέντε διανυκτερεύσεις) τότε εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της παραοικονομίας. Παράλληλα, άρχισαν να βεβαιώνονται κατόπιν ελέγχων οι πρώτες παραβάσεις που επιφέρουν πρόστιμα ύψους 50.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες βιλών και επαύλεων που ενοικιάζουν παράνομα τις ιδιοκτησίες τους σε τουρίστες.

Επισήμανση του προβλήματος
Το πρόβλημα έχει επισημανθεί επανειλημμένα και σε τοπικό επίπεδο από τους επιχειρηματίες του χώρου οι οποίοι δέχονται ύπουλη διαδικτυακή επίθεση από διάφορους ντόπιους και αλλοδαπούς που έχοντας στην κατοχή τους τέτοια οικήματα τα ενοικιάζουν μέσω του internet χωρίς φυσικά να υπογράφεται συμβόλαιο ή να υπάρχει η νόμιμη φορολόγηση. Οι ιδιοκτήτες τους καταφεύγουν σε διάφορα τέτοια site που φροντίζουν να βρίσκουν πελάτες με το αζημίωτο δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους ντόπιους οι οποίοι τηρούν τους νόμους και ακολουθούν όλα όσα προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγει πλέον κάποιος ο οποίος θέλει μα κινηθεί με μη νόμιμα μέσα, ενώ τα πρόστιμα είναι τόσο τσουχτερά που για τους επιχειρηματίες του χώρου δεν αξίζει κάποιος να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

φωτο: Villas-Armeno