Πιστός λάτρης της Ζακύνθου είναι ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, καθώς επέλεξε και φέτος το νησί μας για τις καλοκαιρινές του διακοπές, όπως άλλωστε συνηθίζει τα τελευταία 17 χρόνια. Έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με πολλούς Ζακυνθινούς και θεωρεί το νησί αποκλειστικό προορισμό του κάθε φορά που μπορεί να ξεφύγει από το φορτωμένο πρόγραμμα του. Ο κ. Κουβέλης στην αποκλειστική του συνέντευξη στην «Η» μιλά για τη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά και για τον ρόλο που πρέπει να έχει η αντιπολίτευση, ενώ σχολιάζει με καυστικό τρόπο τις αποκαλύψεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών. Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι και πάλι η επόμενη κυβέρνηση εάν υλοποιήσει το πρόγραμμα της.
Συνέντευξη στην Γεωργία Καλαμαρά
ΕΡ.: Έρχεται ένα «καυτό» πολιτικά φθινόπωρο. Η τρίτη αξιολόγηση και η συζήτηση στη Βουλή μετά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση εξεταστικής για την υπόθεση Καμμένου. Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα διαπραγματευτική διαδικασία;
ΑΠ.: Η ομόφωνη απόφαση του Eurogroup είναι μία σταθερή γραμμή πλεύσης, η οποία αν και έχει δυσμενή μέτρα, έχει ταυτόχρονα δυνατότητες και διαμορφώνει την πορεία που μπορεί να εξασφαλίσει η οικονομία της χώρας, προκειμένου να βγούμε από την επιτροπεία. Είναι παρήγορο και ευοίωνο το γεγονός ότι η χώρα έχει βγει στις αγορές, όμως αυτό δεν σημαίνει και άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών ζητημάτων της πατρίδας μας. Σε ότι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πιστεύω ότι εκείνα τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της τρίτης αξιολόγησης είναι μικρότερα σε ένταση από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
ΕΡ.: Σας ασκήθηκε έντονη κριτική για τις απόψεις που εκφράσατε για την κόντρα της κυβέρνησης με την δικαστική εξουσία. Υπάρχει πολιτικό «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠ.: Η δικαιοσύνη πρέπει να απέχει από την πολιτική διελκυστίνδα και την κομματική αντιπαλότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η δικαιοσύνη λειτούργησε με έναν τρόπο που την οδήγησε στο να βρίσκεται μακριά από το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η δικαιοσύνη απονέμεται και εφαρμόζεται εν ονόματι του ελληνικού λαού και μπορεί να κρίνεται από την ίδια την κοινωνία. Δεν πρέπει ούτε η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, ούτε η δικαιοσύνη να εντάσσεται στην πολιτική αντιπαλότητα. Αυτό που είπα δεν είναι συνηγορία ούτε υπέρ της κυβέρνησης ούτε υπέρ της δικαιοσύνης.
ΕΡ.: Η κυβέρνηση θα κληθεί και πάλι να νομοθετήσει σκληρά μέτρα και βάσει των δημοσκοπήσεων φαίνεται να έχει χάσει την αξιοπιστία της. Περνά μία νέα κρίση η Αριστερά;
ΑΠ.: Όχι. Αυτό που κρίνει και δοκιμάζει την κυβέρνηση είναι η υποχρέωση της να οδηγήσει τη χώρα έξω από την επιτροπεία και τα μέτρα που πρέπει, εκ των πραγμάτων, να υλοποιούνται να μπορούν να αντιροπούνται και να αμβλύνονται από άλλες ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό το κάνει. Μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων, 2,5 εκ. πολιτών έχουν ενταχθεί στην λειτουργία του ΕΣΥ και στηρίχθηκαν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Η κυβέρνηση πρέπει τάχιστα να ανακαθορίσει τους φορολογικούς συντελεστές.
ΕΡ.: Η κυβέρνηση άσκησε πιέσεις στους δανειστές; Πώς σχολιάζετε τις αποκαλύψεις του πρώην Υπ. Οικονομικών;
ΑΠ.: Ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίζεται διάφορα. Ποιος μπορεί να τα ελέγξει όλα αυτά; Αυτές οι συνεχείς αναφορές του έχουν καμία σχέση με αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα; Η ουσία των προβλημάτων σήμερα δεν είναι ο κ. Βαρουφάκης! Είναι η ανάπτυξη και η εξισορρόπηση των κοινωνικών αντιθέσεων… Θα ήταν όλεθρος το να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ομολογία του κ. Τσίπρα έγιναν λάθος επιλογές προσώπων.
ΕΡ.: Στο πρόσφατο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αίσθηση προκάλεσε το «άνοιγμα» του Κ. Μητσοτάκη. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς;
ΑΠ.: Γίνεται μία προσπάθεια για τη συγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς. Διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις από σημαίνοντα πρόσωπα του χώρου, όπως του κ. Βενιζέλου που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κεντροαριστερά, αλλά ένα προοδευτικό κέντρο το οποίο πρέπει να οδεύσει σε μία συνεργασία με τη ΝΔ προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο τόξο. Όλοι αυτοί που φιλοδοξούν να συγκροτήσουν την κεντροαριστερά είτε ως ένα ομόσπονδο κόμμα είτε ως ενιαίο κόμμα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι εάν δεν αποκοπούν από την νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική πολιτική, δεν μπορεί να δομηθεί η λεγόμενη κεντροαριστερά.
ΕΡ.: Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά συνεχώς εκλογές. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός;
ΑΠ.: Είναι λαθεμένη η επιλογή του να ζητά σχεδόν κάθε εβδομάδα εκλογές. Δεν υπηρετείται έτσι το έργο της αντιπολίτευσης. Θεωρώ ότι εκλογές θα έχουμε στις αρχές του 2019. Άλλωστε δεν έχει λόγο και η κυβέρνηση να θέλει τις εκλογές. Έχει ένα πρόγραμμα και πιστεύει ότι θα πετύχει τους στόχους της. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν να προηγείται η ΝΔ και πιστεύω ότι εάν η κυβέρνηση καταφέρει να υλοποιήσει όσα σχεδιάζει είναι δυνατόν να μειώσει τη διαφορά που καταγράφεται δημοσκοπικά και να είναι και πάλι πρώτη δύναμη.
*Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία το ξενοδοχείο “Mimoza Beach” στο Αργάσι.