“ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ” | Κώδωνας του κινδύνου για την αποκομιδή απορριμμάτων

Τον κίνδυνο να βρεθούμε και πάλι με σκουπίδια στους δρόμους μέσα στον Αύγουστο επεσήμανε με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Μαζί για τη Ζάκυνθο». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου μας δεν ανταποκρίνονται στις βασικές ανάγκες της τουριστικής καλοκαιρινής Ζακύνθου. Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες. Στα χωριά της Ζακύνθου δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, τα σκουπίδια συσσωρεύονται και θυμίζουν εγκαταλελειμμένες χωματερές. Στην πόλη διαχέεται η μυρωδιά των επί χρόνια άπλυτων κάδων και οι χώροι γύρω από αυτούς πνίγονται στα σκουπίδια. Ο εξοπλισμός του Συνδέσμου Καθαριότητας καταστρέφεται εγκαταλελειμμένος. Τα απορριμματοφόρα παροπλίζονται το ένα μετά το άλλο, χωρίς τη στοιχειώδη συντήρηση τους. Από 15 απορριμματοφόρα βρίσκονται σε λειτουργία μόνο τα 2 και αυτά με σοβαρά προβλήματα. Τα 3 πλυντήρια κάδων εγκαταλείφθηκαν και τα 3 μηχανικά σάρωθρα σαπίζουν, οι υπάρχοντες κάδοι σμπαραλιασμένοι χωρίς καμία φροντίδα κοσμούν τους δρόμους μας.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα βρίσκονται σε απόγνωση και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή να ενεργοποιηθεί, να σταματήσει την υπνοβασία, να πάρει τα μέτρα που απαιτούνται για την άμεση συντήρηση και λειτουργία του εξοπλισμού.
Ας πράξει τα αυτονόητα».
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο επικεφαλής της παράταξης, Γιώργος Αρμένης, επεσήμανε ότι γενικότερα στο θέμα των απορριμμάτων ο Δήμος «έπρεπε να έχει ακολουθήσει άλλες διαδικασίες», όχι μόνον με το άμεσο θέμα της αποκομιδής όσο και με τις ανακοινωθείσες καθυστερήσεις στο Λίβα.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις ένα εικοσιτετράωρο από την επισήμανση του μέλους του ΔΣ του ΦοΔΣΑ, Τάσου Μποτώνη, για τον κίνδυνο που διαφαίνεται από τη μη καταβολή στο Φορέα, χρημάτων που του οφείλει ο Δήμος.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μποτώνης είχε εκφράσει την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο Δήμος χρωστά στο ΦοΔΣΑ ποσό ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο έχει λάβει μόλις το 1/3. Επομένως, ούτε τα απορριμματοφόρα επισκευάζονται ούτε οχήματα ασφαλείας υπάρχουν, ούτε ανταλλακτικά, επομένως, αν δεν δοθούν τα χρήματα, η αποκομιδή αναπόφευκτα σταματά.
Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο ΦοΔΣΑ υπάρχει η έντονη ανησυχία ότι ο Δήμαρχος δεν έχει κατανοήσει καν το μέγεθος του προβλήματος και επομένως της ανάγκης να καταβληθούν τα χρωστούμενα χρήματα.
Το θέμα αυτό θα ετίθετο από τον κ. Μποτώνη στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Δήμο, με σκοπό την ενημέρωση φορέων, συλλογικοτήτων και επιχειρηματιών, για τον άμεσο κίνδυνο λόγω των παραπάνω καταστάσεων. Ωστόσο το θέμα τελικά δεν συζητήθηκε καθώς οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Λίβα και το ΧΥΤΑ δεν άφησαν περιθώριο για περισσότερα θέμα συζήτησης.