Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΓΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΛΑΓΑΝΑ | Συγκάλυψη και ανοχή καταλογίζει στο Δήμο

Το περιστατικό της δολοφονίας του 22χρονου τουρίστα στο Λαγανά, και οι χειρισμοί του Δήμου αποτέλεσε το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου, στα γραφεία του κόμματος.
Το θέμα ανέπτυξε ο αναπληρωτής συντονιστής, Χρήστος Καραπάνος ο οποίος τόνισε πως δυστυχώς, το περιστατικό του Λαγανά δεν είναι το πρώτο, αλλά έλαβε τέτοιες διαστάσεις δημοσιότητας, λόγω του αποτρόπαιου τρόπου που έγινε έφερε ορισμένες αλλαγές. “Σίγουρα δεν είναι το είδος του τουρισμού που θέλουμε στο νησί μας γιατί υπονομεύει τις ενέργειες για την άνθηση του υγιούς τουρισμού και δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Αν όμως δούμε τα πράγματα σε βάθος, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό το είδος τουρισμού δεν ανθεί επειδή κάποιοι το επέλεξαν στη Ζάκυνθο, αλλά ακριβώς για το σκοπό του να μετατραπεί ο Λαγανάς σε τόπο αποδοχής πελατών από tour operators του εξωτερικού οι οποίοι υπόσχονται στους πελάτες αυτούς ασυδοσία και απόλυτη ελευθερία να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να έχουν νομικές ή άλλες επιπτώσεις”, είπε χαρακτηριστικά. “Υπάρχουν άνθρωποι που, προφανώς με την προστασία τοπικών αρχών και παραγόντων, έχουν μετατρέψει το Λαγανά σε αυτό που είναι σήμερα. Αυτό, θέλουμε να σταματήσει και οι προωθητές αυτού του είδους τουρισμού να καταλάβουν ότι καθίστανται ανεπιθύμητοι στη Ζάκυνθο”, καταλήγει ο κ. Καραπάνος.

Στο στόχαστρο ο Δήμαρχος
Το σημαντικότερο σκέλος της συνέντευξης ανέπτυξε ο ίδιος ο κ. Κασσιμάτης και αφορούσε τη στάση του Δήμου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, η οποία θα έπρεπε να είναι ένα “τείχος νομιμότητας”, όπως είπε χαρακτηριστικά. “Μας προξένησε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ενώ το νησί διαπομπευόταν διεθνώς, αμέσως μετά τη δολοφονία του νεαρού τουρίστα, ο Δήμος απουσίασε παντελώς από την άσκηση των νόμιμων καθηκόντων της την κρίσιμη στιγμή”. Ο κ. Κασσιμάτης αναφέρθηκε στο έγγραφο της αστυνομικής αρχής που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ίδιος, λίγες ημέρες πριν και το οποίο καλούσε τον κ. Κολοκοτσά να προχωρήσει σε ενέργειες που αφορούσαν την άρση της δυσφήμισης του νησιού. “Δεν υπήρξε καμία απάντηση και τελικά αποκαλύφθηκε ότι ο δήμαρχος είχε προσωπική ευθύνη να προχωρήσει, στην άρση λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος. Σε τέτοια καταστήματα όταν έχουν εμπλακεί σε οποιοδήποτε είδος παραβατικότητας, θα πρέπει άμεσα να τους αφαιρείται η άδεια για όλη τη σεζόν. Αν ο Δήμαρχος προχωρούσε σε ανάκληση άδειας, θα σηματοδοτούσε, αν μη τι άλλο, μια αποφαστική στάση νομιμότητας. Οχι μόνον δεν έγινε αυτό, αλλά μετά από 20 ημέρες και αφού θέσαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και τότε η πλειοψηφία των Συμβούλων, αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα. Και βέβαια αποκαλύφθηκε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, το κατάστημα λειτουργούσε κανονικά, αν και ο δήμαρχος είχε επιβάλλει την ελάχιστη δυνατή ποινή των 15 ημερών αναστολής λειτουργίας και τελικά το κατάστημα έκλεισε μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν αυτό δεν αποτελεί κορυφαίο δείγμα ανεπάρκειας και συγκάλυψης, τότε ποιο μπορεί να είναι;”, κατέληξε ο κ. Κασσιμάτης.