ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ Η “ΙΟΝΙΑ ΓΗ” | Έρχεται να “παντρέψει” τουρισμό και παραγωγή

Τα πρώτα βήματα έγιναν δειλά-δειλά πριν από ένα περίπου χρόνο με βασικότερο σκοπό της λειτουργίας της να είναι ένας και μοναδικός: Να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή αλλά και τους και τυποποιητές αγροτικών προϊόντων, με τους εμπόρους της τουριστικής αγοράς και τους ξενοδόχους.
Ο λόγος για την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με διακριτικό τίτλο “Ιόνια Γη”, η οποία προχθές πραγματοποίησε την ιδρυτική της Γενική Συνέλευσή στην Κέρκυρα. Το Επιμελητήριο, ο Δήμος Ζακύνθου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών “Μελισσιώτισες”, ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός, οι επιχειρήσεις Αρισταίον-Ελαιόλαδο, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, είναι μεταξύ των εταίρων από το νησί μας που ταξίδεψαν από τη Ζάκυνθο για να συμμετέχουν στις εργασίες όπου μέσα από τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες αναδείχθηκε το πρώτο ΔΣ της Σύμπραξης.
Βάσει των διαδικασιών αναδείχτηκαν οι εξής: 1. Σταμάτιος Γκίνης, ως πρόεδρος, 2. Σπυρίδων Θεοτοκάτος, Τζώρτζης Σιγούρος, με αναπληρωτή το Πέτρο Βισβάρδη, 4. Σπυρίδων Μπόικος, 5. Χαρίλαος Βανδώρος, 6. Από τα Επιστημονικά ιδρύματα: Μάρκος Αυλωνίτης, 7. Από Επιμελητήρια και επιχειρήσεις: Κόττης Φώτιος από την “Σούλης – Χαϊκάλης και ΣΙΑ ΕΠΕ”, μέλος Επιμελητηρίου Ζακύνθου, 8. Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ευάγγελος Κοντομίχης από το Δήμο Λευκάδας με αναπληρωτή τον Νικόλαο Τσίπηρα, πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου και 9. Από τους αγροτικούς Συνεταιρισμούς: Ελεάνα Φαϊτα.
Εισηγητικά ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος δήλωσε ότι πραγματοποιείται ένα πρώτο βήμα σε πανελλαδικό επίπεδο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και πρόσθεσε “Ζητούμενο είναι κυρίως πως θα συγκεράσουμε την τουριστική οικονομία με τον πρωτογενή τομέα, πως θα αξιοποιήσουμε τα τοπικά προϊόντα και, αφού εξετάσουμε θέματα ποιότητας και ποσότητας που μπορούμε να διαθέσουμε, να δημιουργήσουμε ροή διάθεσης και εξαγωγών στην Ελλάδα και το εξωτερικό”.
Σε δεύτερο χρόνο, προβλέπεται η λειτουργία μίας νέας ενότητας, εντός της Εταιρείας, που θα βασίζεται στη δράση όλων των καταναλωτικών και παραγωγικών φορέων της Ζακύνθου και, με αυτή, να χαραχθεί η πορεία για τη συνολική επιτυχία των προϊόντων των Επτανήσων. Σύντομα το εισαγωγικό κείμενο για τη σύσταση της εταιρείας θα τεθεί ως θέμα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού προηγουμένως έχουν τεθεί υπόψη όλες οι παρατηρήσεις και οι απόψεις των εμπλεκόμενων-ενδιαφερόμενων φορέων. Θα ζητηθεί άλλωστε και η άποψη και γνώμη της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο ζήτημα έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πλήρες κείμενο εισήγησης.