Κουνέλι στιφάδο Ζακυνθινό

Γράφει ο Αξιώτης Πάρις

Υλικά: για 4 άτομα
1 κουνέλι κομμένο μερίδες
1/2 κιλό κρεμμύδια εσαλότ
2 κρεμμύδια
150 γρ. Ελιές ροδέλες μαύρες
100 γρ. Λαδογραβιέρα κομμένη καρέ
2 κ.σ. Πελτέ τομάτας
250 γρ. Πούλπα τομάτας
250 γρ. Κονκασέ τομάτας
Ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο
Ξύδι
4 κόκκοι μπαχάρι
3 δάφνες
Κόκκοι πιπέρι
2 κανέλλες
Ζάχαρη
Αλεύρι
1 σκελίδα σκόρδο
Κόκκινο κρασί
Αλάτι στην γεύση

Εκτέλεση:
Από την προηγούμενη μαρινάρουμε το κουνέλι. Ξεκινάμε πλένοντας το καλά και το αφήνουμε να στεγνώσει. Στη συνέχεια σε βαθύ μπωλ βάζουμε το κουνέλι, δυο κόκκους μπαχάρι, μια κανέλλα, 1 δάφνη, χοντροκομμένο πιπέρι, ραντίζουμε με ξύδι και ανακατεύουμε καλά. Την επόμενη ξεπλένουμε καλά πάλι και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει. Ξεκινάμε αλευρώνοντας καλά το κουνέλι, το τινάζουμε και σε βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο το θωρακίζουμε ελαφρά. Αποσύρουμε με τρυπητή. Στη συνέχεια σε βαθιά μεγάλη κατσαρόλα με ελαιόλαδο σωτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα στη μέση, τις ελιές, τον πελτέ, την σκελίδα σκόρδου και τελευταίο το κουνέλι μαζί με όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε πούλπα και κονκασέ τομάτας και νερό ίσα ίσα να σκεπαστούν. Τέλος αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και χαμηλώνουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα ανακατεύοντας σε τακτά διαστήματα ελαφρά. Στην τελευταία βράση ρίχνουμε την λαδογραβιέρα. Σερβίρουμε με χοντροκομμένες σκορδάτες τηγανιτές πατάτες και το κουνέλι με κρεμμύδια και σάλτσα.