Είμαστε ισχυροί

Και όπως σε κάθε περίπτωση δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Αυτό συνέβη και με το τραγικό περιστατικό στο Λαγανά. Μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά διαφημίζεται ως ένας τόπος, που ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς περιορισμούς. Είναι ξεκάθαρο πως δήμος, αστυνομία, καθώς και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό μπορεί να έχουν την πρόθεση να αλλάξουν νοοτροπία και να επιβάλλουν την τάξη, αλλά;
Για να αλλάξει μοντέλο, χρειάζεται ένας συνδυασμός πραγμάτων. Δεν φτάνει, όμως, να έρθουν περισσότεροι αστυνομικοί. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι γίνονται γιατι έκλεισε το Αστυνομικό Τμήμα. Και πριν που ήταν στην περιοχή;
Το βέβαιο είναι ότι το ποτήρι της αγανάκτησης γεμίζει στο Λαγανά και η σταγόνα που θα το ξεχειλίσει ελπίζουν όλοι να μην είναι ένα ακόμα ανάλογο περιστατικό.
Είναι απαραίτητο να συνετιστούν και όσοι, μπροστά στο κέρδος δεν ενδιαφέρονται για τις προσπάθειες που γίνονται. Εφόσον δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και όλες αυτές οι συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα ή και εκείνες που θα γίνουν μελλοντικά, θα είναι απλώς… ευχολόγια.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι κάτοικοι, οι σκληρά εργαζόμενοι επιχειρηματίες μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων, πολλοί από τους οποίους είναι και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, δεν ανέχονται άλλο αυτήν την ανυπόφορη κατάσταση. Δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Δεν αντέχουν πλέον την εικόνα ενός τουριστικού θέρετρου σε παρακμή, με αύξηση των αφίξεων τουριστών με χαμηλή αγοραστική δύναμη, εξαφάνιση επισκεπτών με υψηλή αγοραστική δύναμη, μείωση της ποιότητας υπηρεσιών, δραματική αύξηση της παραβατικότητας κ.λπ.
Και το κυριότερο δεν μπορούν να εκλιπαρούν για να εφαρμοστεί από τους αρμόδιους φορείς ανεξαιρέτως για όλους ο νόμος μέχρι να αλλάξει ριζικά η υπάρχουσα κατάσταση και να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου.
Εάν γίνουν όλα αυτά, τότε και μόνο τότε ο Λαγανάς θα εξακολουθήσει να βουλιάζει αλλά από ποιοτικό με κάθε διάσταση του όρου τουρισμού. Εμπρός, λοιπόν, εκτός και εάν κάποιοι δεν επιθυμούν να δοθεί ένα τέλος επειδή βολεύονται από το σημερινό καθεστώς.
Ωστόσο η Ζάκυνθος κατάφερε να επιβιώσει και από αυτό το “χτύπημα” και να διατηρήσει τη θέση της στην κορυφή των τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο πλανήτη. Το δυνατό brand name του νησιού υπερίσχυσε των αρνητικών σχολίων που περιορίστηκαν στην αναρχία και μάλιστα μίας μερίδας επιχειρηματιών αλλά και θαμώνων που φαίνεται να αδιαφορούν όχι μόνο για το παρόν και το μέλλον του νησιού αλλά και για την ίδια την ανθρώπινη ζωή -και όχι μόνο λόγω του συγκεκριμένου περιστατικού.
Αυτό που αποτελεί επομένως επιτακτική ανάγκη είναι να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, να λάβουμε μέτρα σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο εξουσίας ώστε να μπει φρένο στις έξωθεν κραυγές (συχνά δικαιολογημένες), για το κράτος εν κράτει στο Λαγανά. Το στοίχημα είναι μεγάλο αλλά παραμένει στο χέρι μας να το κερδίσουμε. Μπορούμε;