ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΤΟΣΚΑ | 4 σημεία άμεσης κρατικής παρέμβασης

Σε τέσσερα βασικά σημεία αντιμετώπισης της παραβατικότητας στο Λαγανά εστιάζει η Eπιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Λ. Νιοτόπουλου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα μετά και τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του κ. Νιοτόπουλου, “κρίνεται πως μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της πάταξης της παραβατικότητας και της επαναφοράς της έννομης τάξης, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων εποπτικού, διοικητικού και οικονομικού χαρακτήρα”.
Η επιστολή που εστάλη ήδη και βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού, επικεντρώνεται σε τέσσερις δράσεις από πλευράς κεντρικής εξουσίας, που είναι:
•Ουσιαστική ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του νησιού μέσω των υπαρχουσών δομών
•Συνεχής παρουσία αστυνομικής δύναμης στο φλέγον σημείο, τον κεντρικό δρόμο του Λαγανά με τα καταστήματα διασκέδασης, με πεζή περιπολία και οχήματα, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας
•Αμεση παρέμβαση της οικονομικής αστυνομίας και η σταθερή παρουσία της με συνεχείς ελέγχους για όλο το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου στην περιοχή του Λαγανά
•Διερεύνηση της δυνατότητας σφραγίσματος των καταστημάτων διασκέδασης, των οποίων το προσωπικό εμπλέκεται σε επεισόδια και συμπλοκές, είτε εντός είτε εκτός των χώρων του καταστήματος
•Διευκρίνιση του καθεστώτος απασχόλησης των ατόμων «ασφάλειας» (μπράβων) των καταστημάτων διασκέδασης, και εφόσον απαιτείται η ύπαρξη ασφάλειας, να εξεταστεί η αντικατάστασή τους από κατάλληλο αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο προσωπικό (security).

“Μεμονωμένο γεγονός…”
Σχολιάζοντας την επιστολή, ο κ. Νιοτόπουλος αρχικά επανέλαβε και τόνισε πως η δολοφονία του Bakari Henderson αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό και, μετά από την επίσημη εκδήλωση της βαθιάς λύπης και της στήριξης στην οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού, είμαστε αναγκασμένοι πλέον να κοιτάξουμε τις παραμέτρους που οδηγούν σε καταστάσεις όπως αυτή και, ταυτόχρονα, να καταλάβουμε πως περιστατικά σαν αυτό δεν εκφράζουν τη Ζάκυνθο. “Είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη κάτω από τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή υπό την επήρεια ποτών και μύριων άλλων ουσιών”, λέει χαρακτηριστικά.
Ποιες είναι όμως οι παράμετροι αυτές που ευνόησαν μία τέτοια πράξη; “Μία παράμετρος είναι πως ένα κομμάτι του Λαγανά λειτουργεί κάτω από ένα συγκεκριμένο καθεστώς, για οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Εκεί λοιπόν η παρέμβαση του οργανωμένου κράτους οφείλει να είναι καταλυτική και συνεχής”, τονίζει ο κ. Νιοτόπουλος και προσθέτει “Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινήθηκε η επιστολή μου προς τον κ. Τόσκα, η οποία στην ουσία αναφέρει ότι η ιδιαίτερη παραβατικότητα αυτού του τμήματος του Λαγανά, απαιτεί μία εξίσου ιδιαίτερη αντιμετώπιση, μέσω ενεργοποίησης ορισμένων μηχανισμών και συγκεκριμένα αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω”.
Και καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης “Για παράδειγμα, οι έλεγχοι από την Οικονομική Αστυνομία δεν χρειάζεται να γίνονται από πολλά συνεργεία αλλά από ένα που να διενεργεί συνεχείς ελέγχους με στοχοποίηση συγκεκριμένων επιχειρήσεων στα οποία φαίνεται πως γίνονται παράνομες δραστηριότητες. Συνεχής αστυνόμευση στο δρόμο είναι επίσης απαραίτητη ενώ το σοβαρότερο όλων είναι το σφράγισμα για ολόκληρη την τουριστική περίοδο των επιχειρήσεων στα οποία γίνονται διαπιστωμένες συγκεκριμένες παραβάσεις (π.χ. Ενέργειες όπως η πρόσφατη με τον νεαρό τουρίστα), με συσχέτιση εργαζόμενων ή εκπροσώπων του χώρου με τις παραβάσεια αυτές”.