Η ΕΣΑμεΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ… Γραφείο ΑμεΑ σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια

Ειδικό Γραφείο για ΑμεΑ σε κάθε Δήμο της χώρας διεκδικεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), στο πλαίσιο του ειδικού βάρους που έχει ρίξει σε θεσμικά ζητήματα που αφορούν τον κόσμο της αναπηρίας. Αιχμή των προσπαθειών είναι το Σχέδιο Νόμου που επεξεργάζεται από κοινού με τον Υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη, για την υλοποίηση της Διεθνούς Συμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα. Οπως ανέφερε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Ζάκυνθο ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης, το Σχέδιο Νόμου θα δει σύντομα το φως της δημοσιότητας για επίσημη διαβούλευση και αν όλα πάνε καλά, για ψήφισή του στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, είτε πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τον Αύγουστο είτε αμέσως μετά. “Ετσι, θα δημιουργηθεί το πλαίσιο που είναι απαραίτητο στην Ελλάδα για να προχωρήσουν οι θεσμικές μεταβολές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η διεκδίκηση του Γραφείου για ΑμεΑ σε κάθε Δήμο είναι μία μόνο προσπάθεια. Μία ακόμη διεκδίκηση είναι η θεσμοθέτηση ειδικής Υπηρεσίας σε κάθε Περιφέρεια, που θα συντονίζει τις πολιτικές σε περιφερειακό πλέον επίπεδο, για την υλοποίηση της προαναφερθείσας σύμβασης αλλά και για την ένταξη της διάστασης της Αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές που υλοποιεί η εκάστοτε Περιφέρεια. “Ετσι, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε με τρόπο συνεκτικό, μία τοπική, περιφερειακή και εθνική μεθοδολογία για τη διαμόρφωση πολιτικής με ένα ενιαίο πλέον εργαλείο που είναι η Διεθνής Σύμβαση η οποία έχει άλλωστε ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και αποτελεί μέλος πλέον του Εθνικού Δικαίου”, εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.
Ο κ. Βαρδακαστάνης δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους Γιάννη Μάνεση και Κώστα Βαρδακαστάνη, πρόεδρο και Γραμματέα αντίστοιχα, του ιστορικού Σωματείου “Οι Ποπολάροι”, μετά την αποχώρηση από την προεδρία του Γιάννη Γρέκα. Ανέφερε πως συνεχίζουν τη σπουδαία και ιστορική παράδοση που έχει καταγράψει το Σωματείο τα 20 χρόνια της παρουσίας του στη Ζάκυνθο. “Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος και πολύ συγκινημένος που ο αδελφός μου συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας τα δύο τελευταία χρόνια και, είμαι βέβαιος, πως θα συνεχίζει να πράττει ανάλογα με τις δυνάμεις του και στο μέλλον”, είπε ο κ. Βαρδακαστάνης. “Θα πρέπει να πω ότι για εμάς, η υπόθεση αυτή είναι μια υπόσχεση απέναντι όχι μόνο στους γονείς μας αλλά και απέναντι στα παιδιά και στα εγγόνια μας”.
Ο κ. Βαρδακαστάνης εξήρε και το ρόλο των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στα ζητήματα ανάδειξης των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία και τον χαρακτήρισε διαχρονικά πολύ πιο σημαντικό από το ρόλο τον εθνικών ΜΜΕ.