ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ | Η επόμενη μέρα φέρνει τσουχτερά πρόστιμα


φωτο: 4tuning

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η παραδοχή πως οι Έλληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής. Αυτό παρατηρήθηκε και στην περίπτωση της τακτοποίησης των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και μηχανακιών δεδομένου ότι μέχρι προχτές είχαν τη δυνατότητα είτε να τα ασφαλίσουν, είτε να καταθέσουν πινακίδες.
Έτσι, λοιπόν, δεν ήταν και λίγοι όσοι στο παρα πέντε έτρεχαν οι οδηγοί είτε να καταρτίσουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, είτε να καταθέσουν τις πινακίδες τους, καθώς παρήλθε η προθεσμία που είχε δώσει η κυβέρνηση για όσους είχαν ανασφάλιστα οχήματα. Οι ιδιοκτήτες δικύκλων, ΙΧ ή ακόμα μεγαλύτερων οχημάτων έτρεχαν για να προλάβουν και να γλιτώσουν από πολύ ψηλά πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 250 ευρώ για τα δίκυκλα, 500 ευρώ για τα ΙΧ και φτάνουν στα 1000 ευρώ για τα φορτηγά.

Λόγω αδυναμίας
Αρκετοί ήταν, όμως και εκείνοι που παρά την παράταση που είχε δώσει το κράτος δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και προτίμησαν να πάνε στην Εφορία και να παραδώσουν τις πινακίδες τους. Πολλοί οδηγοί ανέφεραν ότι τα τελευταία χρόνια πληρώνουν ακόμα περισσότερα για το αυτοκίνητο τους, αφού εκτός από την ασφάλεια που μπαίνει κάθε έξι μήνες ή ένα χρόνο, πληρώνουν πολλά χρήματα σε τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και άλλες υποχρεώσεις. Αρκετοί οδηγοί δείχνουν να μην βρίσκουν άκρη με τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν για τα αυτοκίνητα τους.

Επικίνδυνα στο δρόμο
Με πάνω από 1.000.000 ανασφάλιστα οχήματα να κυκλοφορούν στον δρόμο ενώ μόνο στη Ζάκυνθο ο αριθμός τους εκτιμάται σε σχεδόν 4.000, ο κίνδυνος είναι μεγάλος ειδικά αν προκαλείται κάποιο ατύχημα, αφού ο οδηγός που δεν έχει ασφάλεια κινδυνεύει με πολύ σοβαρές οικονομικές κυρώσεις. Οι ασφαλιστικές εταιρίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους οδηγούς, αφού πολύ εύκολα μπορούν να βρουν τον μπελά τους.
Από την μεριά τους οι ιδιοκτήτες ΙΧ μιλώντας στην “Ημέρα’ σχολίασαν ότι θα πρέπει όλοι να έχουν ασφάλεια στο αυτοκίνητο τους, αλλά τα οικονομικά δεδομένα της εποχής τους δυσκολεύουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΙΒΑΝΗΣ

“Πάρα πολλοί ασφάλισαν τα οχήματα τους ή κατέθεσαν τις πινακίδες τους. Ξεκινάνε τα πρόστιμα. Για μένα είναι λάθος να κυκλοφορούν ανασφάλιστα οχήματα στο δρόμο γιατί ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τον συνάνθρωπο και για τους ίδιους σε περίπτωση ατυχήματος. Τα πρόστιμα θα είναι 250 ευρώ για τα μηχανάκια, 500 για τα ΙΧ και 1000 για τα φορτηγά. Φυσικά έχει ακουστεί ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα μειώσει τα πρόστιμα αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ
“Το σωστό είναι να είναι όλα τα οχήματα ασφαλισμένα. Τώρα αν τα επέτρεπε το κράτος μέχρι σήμερα ήταν κακό. Μην ξεχνάμε πως πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες σε ένα τροχαίο, ακόμα και για απλές υλικές ζημιές η ανυπαρξία ασφαλιστήριου δημιουργεί πολλαπλάσια προβλήματα. Πρέπει να είναι ασφαλισμένα τα οχήματα. Προσπαθώ να είμαι νόμιμος απέναντι από το κράτος. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη ανασφάλιστο όχημα, μόνο στην Ελλάδα. Ελπίζω τώρα να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα και κυρίως η νοοτροπία μας”

ΝΙΚΟΣ ΒΟΣΣΟΣ
“Όλοι τρέχανε την τελευταία ημέρα στην Εφορία να καταθέσουν πινακίδες ή να δηλώσουν ακόμα και κλοπή. Η ασφάλεια του αυτοκινήτου επιβαρύνει το πορτοφόλι όλων μας και είναι συν ένα έξοδο ακόμα. Και αν υπάρχουν προβλήματα στο οποιοδήποτε όχημα και δεν μπορεί να τα διεκπεραιώσει ο ιδιοκτήτης είναι τέτοια η γραφειοκρατία που του απαγορεύει να λύσει τα εμπόδια που του παρουσιάζονται. Αυτό το μέτρο που έγινε και που δεν δόθηκε περιθώριο είναι καθαρά εισπρακτικό”