ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΕΛΟΥΣΙ ΣΤΑ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ | Ζακυνθινά κηπευτικά μπαίνουν στα ράφια του

Τα μπελουσιώτικα νεροκρέμμυδα και τις πατάτες, που είναι ένα κι ένα για τηγάνι, το μοσχομυριστό πεπόνι της Ζακύνθου και πολλά ακόμη κηπευτικά θα βάλει στα ράφια της μαναβικής της η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στο νησί αλλά και εκτός, μετά από συμφωνία που κλείνει η επιχείρηση με τη Farmers Market Zante. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη των ποιοτικά παραγόμενων παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων της Ζακύνθου αφού το τμήμα αναζήτησης ανάλογων προϊόντων της μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ είναι ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς την επιλογή των κηπευτικών και φρούτων που τοποθετεί στα ράφια του για τους καταναλωτές.

Στο χωράφι
Το πρωί της Παρασκευής, στα χωράφια του Μπελουσιού και συγκεκριμένα στο πατατοχώραφο του προέδρου της Farmers Market Zante, Βασίλη Φλάμπουρα, βρέθηκε για την απαραίτητη επίσκεψη ο υπεύθυνος του συγκεκριμένιυ τμήματος, Κωνσταντίνος Καστελιώτης και συνομίλησε με τον κ. Φλάμπουρα. “Η ΑΒ είναι ιδιαίτερα αυστηρή στην επιλογή φρούτων και κηπευτικών για το τμήμα μαναβικής, καθώς για να επιλεγεί ένας παραγωγός ως προμηθευτής, δεν αρκεί απλά να καλλιεργεί ένα γευστικό προϊόν, αλλά να πληροί και τους όρους ορθής πρακτικής στην καλλιέργεια”, λέει στην ΗΜΕΡΑ ο κ. Καστελιώτης. “Ετσι, επιτυγχάνονται ταυτόχρονα δύο στόχοι: από τη μία πλευρά να αυξηθεί η παραγωγή των μικρών καλλιεργητών παραδοσιακών προϊόντων που αναζητούμε και από την άλλη να είμαστε σε θέση να παρέχουμε στα καταστήματά μας πάντα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα”, προσθέτει. Η αρχή έγινε με την μπελουσιώτικη πατάτα. Πρόκειται για την ποικιλία Σπούντα που αγαπά τα αργιλώδη εδάφη, για τα οποία φημίζεται η Ζάκυνθος και που είναι ποικιλία ιδανική για τηγάνισμα.

Η πρώτη επαφή
Πώς όμως ανακάλυψε η ΑΒ τα ταπεινά αγροτικά προϊόντα του νησιού και επέλεξε να τα τοποθετήσει στα ράφια της; “Αναζητώντας διαρκώς μεγαλύτερη ποικιλία από προϊόντα που καλλιεργούν με σωστές μεθόδους οι Ελληνες καλλιεργητές, ‘πέσαμε’ πάνω στη σελίδα της Farmers Market Zante στη Ζάκυνθο και ξεκινήσαμε τις επαφές”, λέει ο κ. Καστελιώτης. “Ακόμη είμαστε στην αρχή, κάνουμε τα πρώτα βήματα αλλά φαίνεται πως η συνεργασία αυτή θα ευοδωθεί, καθώς βλέπουμε ότι, τουλάχιστον στα κτήματα του κ. Φλάμπουρα πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας που αναζητούμε”, προσθέτει.

Χαρά και ικανοποίηση
Τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη συνεργασία δεν έκρυψε βέβαια ο ίδιος ο κ. Φλάμπουρας. Πρόκειται για ένα ακόμη αποτέλεσμα των προσπαθειών του που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια, για την ποιοτική παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων και κυρίως για την έμπρακτη αναγνώρισή τους, με άμεσα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς του νηισού. “Στη Farmers Market Zante υπάρχουν παραγωγοί κηπευτικών, σταφίδας αλλά και ελαιόλαδου. Η παραγωγή μας μπορεί να αυξηθεί, υπάρχουν οι εκτάσεις για να το κάνουμε αλλά ήρθε ο καιρός να καταλάβουν όλοι στο νησί ότι το καλό προϊόν πρέπει να έχει και την ανάλογη τιμή”, λέει χαρακτηριστικά.