Ζακυνθινό παστίτσιο ραγού

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Υλικά
2 kg. μοσχαρίσιο κρέας σπάλα κομμένο σε μερίδες
50gr. ελαιόλαδο
500 gr. μακαρόνια χοντρά με τρύπα
2 ξερά κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
100 ml. κόκκινο κρασί
6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ξυλάκι κανέλα
3 γαρίφαλα
8 ώριμες τριμμένες ντομάτες
150 gr. ντόπιο ζακυνθινό τριμμένο ( λαδοτύρι )
αλάτι & πιπέρι στην γεύση

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί για λίγα λεπτά, ρίχνουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί όλο το υγρό, τότε προσθέτουμε τις ντομάτες.
Βάζουμε τα μυρωδικά σε τούλι, το δένουμε και το ρίχνουμε στο φαγητό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει καλά. Εάν πιει όλο τα υγρά του και δούμε ότι δεν έχει ψηθεί συμπληρώνουμε λίγο νερό. Το κρέας πρέπει να μείνει με μια παχιά σάλτσα. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε, σε πυρίμαχο ταψάκι στρώνουμε μία στρώση μακαρόνια, μία κρέας και σάλτσα, και τέλος μία στρώση τυρί. Επαναλαμβάνουμε: μακαρόνια, κρέας, σάλτσα και τελειώνουμε πάλι με το τυρί. Το παστίτσιο ραγού είναι έτοιμο! Αν θέλουμε, το ροδίζουμε για λίγα λεπτά στο γκριλ να λιώσει το τυρί. Το κόβουμε σε κομμάτια όπως το κανονικό παστίτσιο και το σερβίρουμε με σπάτουλα για να μη διαλύεται. Μια άλλη πολύ ωραία και νόστιμη παραλλαγή που αρέσει σε εμένα είναι: στο ταψάκι μας να ρίξουμε μια στρώση μπεσαμέλ από επάνω και το τελείωμα με Ντόπιο τυρί, θα δέσει καλύτερα και τα παιδιά θα το ευχαριστηθούν.