ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤ. ΚΟΝΤΟΝΗ | Ανάκληση επανεξέτασης για το όνειδος της Μανωλάδας

Την ανάκληση της αίτησης επανεξέτασης της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής από τη Βιέννη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Αντικαγκελαρίου και υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ.
Όπως είναι γνωστό τον Απρίλιο 2013 οι αλλοδαποί εργάτες σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών, αλλά το αίτημά τους αντιμετωπίστηκε με σκάγια από τα όπλα τριών επιστατών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί εργάτες.
Τον περασμένο Μάρτιο μετά από προσφυγή 42 μεταναστών εργατών της Μανωλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Ελλάδα καταδικάστηκε και επιδικάστηκε αποζημίωση άνω των 500.000 ευρώ. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι συγκεκριμένοι εργάτες γης από το Μπανγκλαντές υπήρξαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας.
Ακόμη έκρινε ότι το Ελληνικό κράτος απέτυχε να τους προστατεύσει και δεν ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση ούτε τιμώρησε τους υπαίτιους.
Στις 30 Ιουνίου η κυβέρνηση ζήτησε την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαίωνε την προσφυγή 42 μεταναστών εργατών γης. Ετσι, ο κ. Κοντονής δήλωσε την Τρίτη ότι ανακαλείται το αίτημα της Ελλάδος για επανεξέταση της εν λόγω υπόθεσης.

Μία παράκαμψη με πολλά ερωτηματικά
Η Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, δίνει μία ολοκληρωμένη εικόνα της υπόθεσης: «Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν ζήτησε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα από το υπουργείο Δικαιοσύνης (σ.σ. το αίτημα επανεξέτασης), παρά το γεγονός ότι μία τέτοια απόφαση εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, ενώ μάλιστα είχε ζητήσει και λάβει απόψεις για τον αρχικό χειρισμό της απόφασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι τελικώς, υπογράφων για την παροχή οδηγιών για τις υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι ο εκάστοτε Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Μάλιστα», συμπληρώνει η κα Γιαννακάκη, «τόσο ο κ. Κοντονής όσο και εγώ η ίδια, έχουμε τοποθετηθεί δημόσια για το όνειδος που προκαλεί η εν λόγω καταδίκη της χώρας μας. Επομένως, προκαλεί τεράστια εντόπιση το γεγονός ότι το εν λόγω έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν απευθύνθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης».
Η κα Γιαννακάκη πρόσθεσε ία ακόμη παράμετρο. Σύμφωνα με αυτή, τα δικαστήρια της χώρας δεν είναι αρμόδια να δώσουν οδηγίες για το χειρισμό μίας υπόθεσης –μία τέτοια ενέργεια ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης την οποία εκπροσωπεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. «Η σκοπιμότητα της κρίσης μία υπόθεσης από τη μείζονα σύνθεσή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελεί πρωτίστως πολιτικό ζήτημα. Το να ζητηθούν άδειες μόνον από τα δικαστήρια της χώρας κρίνεται ακόμη πιο παράλογο, δεδομένου ότι η καταδίκη της χώρας προκλήθηκε, μεταξύ άλλων, από αυτή καθαυτή απόφαση των εθνικών δικαστηρίων», τονίζει η κα Γιαννακάκη.

]φωτο: enet