ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ | Πρωτοβουλίες που… ξέβαψαν

Δεν έχουν περάσει λίγες μέρες από τότε που, ο Δήμος, με πρωτοβουλία του, ξεκίνησε μικρής κλίμακας επεμβάσεις στην πόλη αλλά και εκτός αυτής, κυρίως επισκευές σε δρόμους και πεζοδρόμια. Μία από τις παρεμβάσεις και μάλιστα από τις πιο σημαντικές ήταν η διαγραμμίσεις διαβάσεων πεζών, είτε σε σημεία που υπήρχαν παλιότερα και δεν είναι πια ορατές είτε σε νέα σημεία. Πολλές κεντρικές οδοί της πόλης, το τελευταίο διάστημα, απέκτησαν διαβάσεις πεζών, ωστόσο, ελάχιστες απέμειναν πλέον ορατές. Αιτία, η χρήση χρώματος ακατάλληλου για διαγράμμιση οδοστρώματος, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να σβήσουν κάτω από τα λάστιχα των οχημάτων.

Τα σαρκαστικά και χλευαστικά σχόλια στο Διαδίκτυο δεν ήταν λίγα και, ασφαλώς, δεν ήταν αδικαιολόγητα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που οι τοπικές αρχές έπρεπε να λάβουν υπόψη, όταν δαπανούσαν τα χρήματα για την προμήθεια του υλικού.
Κανείς δεν αμφισβητεί βέβαια το κίνητρο και την πρόθεση της δημοτικής αρχής να διαγραμμίσει τις διαβάσεις των πεζών, όσο και αν ο Ελληνας οδηγός δίνει τόσο λίγη σημασία στη χρήση τους και ελάχιστα τις σέβεται. Η αλήθεια είναι ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στους ξένους επισκέπτες που έχουν εκπαιδευτεί να τις χρησιμοποιούν και τους διευκολύνει στις μετακινήσεις τους στις πόλεις. Αλλά μία-μία, σβήνουν και εξαφανίζονται.
Κάτι ανάλογο έγινε με το δρόμο που βρίσκεται στο πλάι του Μεταβυζαντινού Μουσείου και τον υπερκείμενων παράδρομων που ήταν ενταγμένο στη βιοκλιματική ανάπτυξη της Πλατείας Σολωμού της οποίας η αρχική μελέτη προέβλεπε την τοποθέτηση κυβόλιθων και πεζοδρόμηση. Αντί αυτού έγινε ασφαλτόστρωση και μπογιάντισμα με… οικολογικό χρώμα.
Με τα χρήματα της ΣΑΤΑ, ύψους σχεδόν 100.000 ευρώ, ο Δήμος προχώρησε σε επισκευές κυρίως του οδοστρώματος του δημοτικού οδικού δικτύου, εντός και εκτός αστικού ιστού, σε μια πρωτοβουλία που προσπαθεί έστω και με πενιχρά οικονομικά μέσα να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών. Μόνο θετικά επομένως χαιρετίζει η τοπική κοινωνία τις επισκευές που γίνονται αυτό το διάστημα, ιδίως σε λακκούβες.
Όμως οι πολίτες αναμένουν κάθε έργο, ακόμη και το μικρότερης κλίμακας, το πιο ασήμαντο, να γίνεται σωστά και ολοκληρωμένα. Αγανακτούν με τα πασαλείμματα και τις τσαπατσουλιές, θέλουν ποιοτικά αποτελέσματα, ακόμη και στην παραμικρή παρέμβαση.
Για τις λακκούβες, η αντοχή τους θα φανεί στην επόμενη μεγάλη νεροποντή και στο κατά πόσο θα παραμείνει το υλικό πλήρωσης στη θέση του ή θα παρασυρθεί από τα νερά της βροχής.

ΦΩΤΟ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥΣΑ