ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΝΑΥΑΓΙΟΥ | Η εφαρμογή της εξασφαλίζει την ασφάλεια των επισκεπτών

Η εφαρμογή της Κανονιστικής Απόφασης για την παραλία του Ναυαγίου βρίσκεται πλέον σε εφαρμογή, σε μία προσπάθεια να μπει σε τάξη η κίνηση των πλεούμενων στη διάσημη παραλία και να μπει ένα όριο στην πυκνή κίνηση των τουριστικών σκαφών. Η απόφαση της Κανονιστικής δημοσιεύτηκε με ΦΕΚ πριν από ένα χρόνο και η εφαρμογή της ξεκίνησε ήδη από την 1η Μαΐου 2017, ενώ θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, με τη λήξη δηλαδή της τουριστικής περιόδου. Η μεγάλη αυτή χρονική περίοδος είναι χωρισμένη σε μικρότερες υποπεριόδους και στη διάρκεια της καθεμίας ισχύουν ελαφρώς διαφοροποιημένες διατάξεις. Όπως μας ενημερώνει ο Λιμενάρχης Ζακύνθου, Ν. Κοκκάλας, η εφαρμογή της Κανονιστικής γίνεται 3 έως 4 φορές την εβδομάδα από στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Βολιμών, που προσεγγίζουν το Ναυάγιο με ιδιωτικά σκάφη, καθώς ο Σταθμός δεν διαθέτει πλωτό σκάφος. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ωστόσο προσεγγίζει τη διάσημη παραλία και το υπηρεσιακό σκάφος.
Για τους παραβάτες των διατάξεων της Κανονιστικής (που δεν είναι λίγοι έως τώρα), προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο.

Οι κανόνες
Στην αριστερή πλευρά και για 40 μέτρα περίπου, απαγορεύεται η απο/επιβίβαση λουομένων αλλά και η αγκυροβολιά σκαφών λόγω κινδύνου κατολισθήσεων. Επιτρέπεται η ταυτόχρονη παραμονή 2 ημερόπλοιων που μεταφέρουν περισσότερους από 100 επιβάτες, κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο και 3 το Μάιο-Ιούνιο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Για την επίτευξη της εν λόγω υποχρέωσης απαιτείται η καθημερινή προηγούμενη συνεννόηση, με το Λιμενικό Φυλάκιο Αγίου Νικολάου Βολιμών.
Στην δεξιά πλευρά πραγματοποιείται μόνο από/επιβίβαση επιβατών από σκάφη που μεταφέρουν λιγότερους από 100 επιβάτες, χωρίς αυτά να παραμένουν στην ακτή.
Στον ίδιο χώρο θα προσδένουν και τα ιδιωτικά πλοία (αναψυχής). Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η ταυτόχρονη παραμονή περισσότερων των 5 σκαφών, ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα είναι διαθέσιμος για τους λουόμενους. Ανάλογα είναι τα μέτρα που προβλέπονται για την προστασία των λουόμενων, όπως για παράδειγμα η πρόσδεση με κάβους των τουριστικών πλοίων πάνω στο ναυαγισμένο σκαρί, ενώ όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή φαινόμενα αποθαλασσιάς απαγορεύεται η παραμονή σκαφών με αποβίβαση λουόμενων. Κατά τις κινήσεις κατάπλου-απόπλου ιδιαίτερα όταν τα σκάφη είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, επιβάλλεται συνεχής και αυξημένη προσοχή και επιτήρηση του θαλασσίου χώρου. Επιπλέον, η τήρηση ασφαλούς ταχύτητας και απόστασης από τους λουόμενους, για αυτό κρίνεται επιβεβλημένη η συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των πλοιάρχων.

φωτο: protothema.gr