ΜΑΡΙΑΣ ΣΓΟΥΡΙΔΟΥ: “ΦΩΣΚΟΛΟ, Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ” | Το έργο και οι επιδράσεις που δέχτηκε ο ποιητής

Εκδήλωση ενταγμένη στο πλαίσιο της επετείου των 190 χρόνων από το θάνατο του ποιητή Ούγκο Φώσκολο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, από τις εκδόσεις «Τρίμορφο» και το Βιβλιοπωλείο «Κλαυδιανός». Η εκδήλωση αφορούσε την παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως και καθηγήτριας Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας Σγουρίδου, με τίτλο «Foscolo o Φιλόπατρις – Απεικονίσεις – Απηχήσεις – Αντικατοπτρισμοί του έργου του στον ελλαδικό χώρο».

Για το βιβλίο μίλησαν ο εκδότης και εκπαιδευτικός, Ακης Λαδικός, ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιώργος Ανδρειωμένος, με θέμα «ο Φώσκολο και οι Νεοέλληνες Ομότεχνοί του», η Φιλόλογος Λιλιάνα Βίτσου, με θέμα «Αντικατοπτρισμοί του Φώσκολο σε έργα Ζακυνθινών Λογοτεχνών» ενώ η Αρχαιολόγος και Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων, Κατερίνα Δεμέτη, παρουσίασε ομιλία με θέμα «Σκιαί ερριμέναι στην ελλαδική προσέγγιση του φωσκολικού έργου».
Η συγγραφέας του παρουσιασθέντος βιβλίου, κα Σκουρίδου, ασχολείται με το φωσκολικό έργο τα τελευταία 16 χρόνια, το οποίο και διδάσκει στο Τμήμα τους κατά το εαρινό εξάμηνο.

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου της Φιλολόγου και ερευνήτριας, αφορά το έργο αλλά και τις επιδράσεις που έχει δεχτεί ο ποιητής. Το βιβλίο εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το οποίο η ίδια χαρακτηρίζει ως «ελάχιστη συμβολή στις φωσκολικές σπουδές» και, όπως εξηγεί, σχετίζεται με τους «αντικατοπτρισμούς» του ποιητή μέσα από αφιερωματικά έργα, όπως ωδές, σονέτα και άλλα, που γράφηκαν κατά καιρούς, με αφορμές διάφορες επετείους της ζωής του Φώσκολο. «Η δική που προσπάθεια ήταν να ολοκληρώσω το πόνημα μέσα στο 2017, καθώς φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια από το θάνατό του», λέει η κα Σγουρίδου.

Ο Φώσκολο, αποτελεί ένα αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο της Ιταλίας (είναι άλλωστε ο Εθνικός της Ποιητής), αφού έγραψε το σύνολο του έργου του αποκλειστικά στην ιταλική γλώσσα, αλλά και της Ελλάδας, όντας ένας από τους αναγεννησιακούς ποιητές που επηρέασαν βαθιά την Επτανησιακή Σχολή. «Ο Φώσκολο παραμένει μέρος της παράδοσής μας και, φυσικά, εξακολουθεί να επηρεάζει και τους σύγχρονους ποιητές που εμπνέονται από αυτόν και τον θεωρούν τμήμα της κουλτούρας τους», προσθέτει η κα Σγουρίδου. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κόσμος μας τίμησε με την παρουσία του και, με συνοδοιπόρους παλαιότερους και σύγχρονους μελετητές, η νέα γενιά να συνεχίσει την πνευματική δημιουργία στο νησί μας», συμπληρώνει η κα Βίτσου.