Ρινοπλαστική

Παύλος Γεράρδος
Πλαστικός Χειρουργός
IASSIS Cosmetic
Λαγανάς, Ζάκυνθος
Τηλ επικοινωνίας: 6976755122
e-mail: [email protected]

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής, μια από τις πιο συνηθισμένες και συχνότερες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, αποβλέπει στο να διορθώσει το σχήμα της μύτης, να βελτιώσει την εμφάνισή της και ταυτόχρονα να αποκαταστήσει την λειτουργικότητα του αναπνευστικού συστήματος. Η δυσμορφία της μύτης μπορεί να είναι συγγενής, να υπάρχει δηλαδή από την γέννηση, ή επίκτητη ως αποτέλεσμα τραυματισμού. Πιο συγκεκριμένα κύρια αίτια για να υποβληθεί κάποιος σε ρινοπλαστική είναι ο ήβος (καμπούρα στην ράχη της μύτης), η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος με δυσκολία στην αναπνοή, το μεγάλο ή πτωτικό ακρορίνιο, η στραβή μύτη και η μετατραυματική παραμόρφωση ρινός.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2 ώρες. Η ρινοπλαστική εκτελείται είτε με «κλειστή» είτε με «ανοιχτή» τεχνική. Η κλειστή ρινοπλαστική αντιμετωπίζει απλές καταστάσεις διόρθωσης του ήβου και του ακρορινίου. Συνήθως με την τεχνική αυτή γίνονται περισσότερες τομές αλλά αυτές βρίσκονται εσωτερικά των ρουθουνιών και δεν είναι εμφανείς. Από την άλλη μεριά η «ανοιχτή» τεχνική προσφέρει καλύτερη ορατότητα του σκελετού και μεγαλύτερη ακρίβεια διόρθωσης της ανατομίας της μύτης. Η τομή διενεργείται κατά μήκος της «στυλίδας» (στενής λωρίδας ιστού που χωρίζει τα ρουθούνια) και έχουμε πλήρη αποκόλληση του δέρματος από τον σκελετό της ρινός. Εφαρμόζεται συνήθως σε περιπτώσεις έντονης δυσμορφίας της μύτης όπου τοποθετούνται χόνδρινα μοσχεύματα και ράμματα.
Όσον αφορά την ρινοπλαστική που γίνεται για να βελτιώσει έναν αποφραγμένο αεραγωγό,μέρος του στραβού διαφράγματος αφαιρείται ή μετακινείται στην προβλεπόμενη θέση, αλλάζοντας ριζικά την ανατομία της περιοχής και οδηγώντας στην δραστική αύξηση της ποσότητας του αέρα που μπορεί να περάσει από την φυσιολογική οδό της μύτης. Επιτυγχάνουμε επίσης την ελάττωση του ροχαλητού και πιθανών απνοιών κατά την κατάκλιση.

Αμέσως μετά το χειρουργείο τοποθετείται στο εξωτερικό της μύτης ένας νάρθηκας για να υποστηρίξει και να προστατεύσει το νέο σχήμα του σκελετού της μύτης. Ο ασθενής συνήθως εξέρχεται της κλινικής την επόμενη ημέρα, ενώ τις πρώτες μέρες πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα.
Τα αποτελέσματα της χειρουργικής ρινοπλαστικής είναι μόνιμα. Ενώ το αρχικό οίδημα υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, μπορεί να χρειαστεί έως και ένα έτος για να βελτιωθεί πλήρως το νέο ρινικό περίγραμμα. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος μπορεί να παρατηρήσετε σταδιακές αλλαγές στην εμφάνιση της μύτης σας, καθώς βελτιώνεται ώστε να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα.
Η απόφαση για μια επέμβαση ρινοπλαστικής είναι εξαιρετικά προσωπική. Είναι φυσικό να αισθάνεστε κάποια ανησυχία ή λίγο προεγχειρητικό άγχος. Μην ντρέπεστε να συζητήσετε αυτά τα συναισθήματα με τον Πλαστικό Χειρουργό σας, ο οποίος θα πρέπει να είναι πρόθυμος να λύσει τυχόν απορίες και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε όλες τις πτυχές μιας ρινοπλαστικής επέμβασης.

φωτο: Doctor-Prescriptions